Zastupitelé odmítli návrat tramvají na Václavské náměstí

29.11.2012 20:40

Pražští zastupitelé dnes odmítli zahájení změny územního plánu, která by umožnila obnovu tramvajové trati mezi Václavským náměstím a Vinohradskou třídou. Proti se postavila opoziční ČSSD, pro návrh nezvedla ruku ani část koaličních zastupitelů. Trať byla v těchto místech zrušena v 80. letech.

Zastupitelé odmítli návrat tramvají na Václavské náměstí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tramvaj číslo 22

V současnosti tramvaje křižují Václavské náměstí v úseku mezi Vodičkovou a Jindřišskou ulicí. Podle předkládaného materiálu, který už před časem schválila rada, by tramvaje z Vodičkovy a Jindřišské mohly jezdit také směrem k budově Národního muzea a na Vinohradskou třídu. Po cestě by musely překonat frekventovanou magistrálu. Na úseku, který je zhruba 650 metrů dlouhý, by byly tři páry zastávek. Zpracování změny územního plánu mělo trvat zhruba dva roky.

Podle primátorova náměstka Tomáše Hudečka (TOP 09) by trať odlehčila přetíženému dopravnímu uzlu na I. P. Pavlova. Obnovení trati mělo jít ruku v ruce se zklidněním magistrály. Návrh nepočítal s původně uvažovaným zahloubením magistrály do tunelu. Tramvaj by frekventovanou komunikaci překonávala prostřednictvím úrovňové křižovatky.

"Z dopravního hlediska tramvaj na Václavském náměstí má smysl," uvedl dnes náměstek pro dopravu Josef Nosek (ODS). Proti návrhu se ale postavila opozice. "Jsem přesvědčen, že bychom se měli zabývat rozvojem kolejové dopravy tam, kde opravdu chybí," řekl zastupitel za ČSSD Karel Březina. S návratem tramvají na náměstí nesouhlasí ani Praha 1.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …