Zatýkání, pálení vlajky a peníze z Ukrajiny. Kolem slavnosti Hillary Clintonové je stále živo

27.07.2016 9:20

Hillary Clintonová včera přepisovala americkou historii, když získala jako první žena prezidentskou nominaci jedné ze dvou hlavních politických stran v zemi. Demokraté bývalou ministryni zahraničí zvolili jednomyslně a ta se tak v listopadu utká s republikánem Donaldem Trumpem.

Zatýkání, pálení vlajky a peníze z Ukrajiny. Kolem slavnosti Hillary Clintonové je stále živo
Foto: timesunion.com
Popisek: Bývalá americká ministryně zahraničí Hillary Clinton

Anketa

Kdyby stát organizoval kurzy střelby, zúčastnili byste se za poplatek v relaci např. ceny autoškoly?

42%
hlasovalo: 14265 lidí

Republikán Donald Trump zná po včerejším nominačním večeru demokratů ve Filadelfii svého protikandidáta. Dle očekávání je jím Hillary Clintonová, která ostatně zvítězila již v primárkách a nepředpokládalo se, že by nominaci mohl získat někdo jiný. Když Clintonová získala potřebný počet hlasů, vzal si slovo její stranický rival Bernie Sanders a vyzval přítomné členy Demokratické strany, aby potenciální první americkou prezidentku zvolili jednomyslně. Tak se také stalo a v čele Spojených států může poprvé stanout žena.

V celosvětovém měřítku je také raritou skutečnost, že by se prezidentem země mohla stát žena, jejíž manžel tuto funkci rovněž vykonával. Ostatně dvaačtyřicátý prezident Spojených států Bill Clinton byl na sjezdu demokratů ve Filadelfii přítomen a přímo na pódiu svoji ženu „vychvaloval do nebes“. Připustil, že lidé od listopadových voleb očekávají v prvé řadě změnu, ale tu prý může přinést i jeho manželka, pohybující se v nejvyšší politice dlouhé roky. „Ona je stále nejlepší nositelka změn a inovací, jakou jsem kdy ve svém životě potkal.“

Jak si všímá například americký deník The Los Angeles Times, většina řečníků se soustředila především na vylepšení v posledních týdnech notně pošramocené Clintonové pověsti. Hillary Clintonovou proto líčili jako citlivou a pracovitou ženu, která bojuje za práva žen, dětí a vůbec všech utiskovaných společenských skupin.

Hříchy v politické minulosti Clintonové jsou podle jejích kritiků skutečně nepřehlédnutelné. V posledních týdnech se řešilo především její pochybení v roli ministryně zahraničí, kdy používala ke komunikaci svůj soukromý e-mail a porušila tak zákon.

Clintonová sice nakonec nebude kvůli této aféře obžalována, ale přesto vše zanechalo na její politické image temné stíny. Pro mnohé právě Hillary Clintonová ztělesňuje vše, co lidé nemají rádi na Obamově administrativě a současných Spojených státech. Nejenom v dobách, kdy stála v čele ministerstva zahraničí, podporovala zahraniční intervence v Iráku a Libyi. Stejně tak stála na straně prezidenta Obamy, když uvažoval o vojenské intervenci v Sýrii a sesazení prezidenta Bašára Asada. Vedle toho je Clintonová vášnivou obhájkyní multikulturalismu a liberální přistěhovalecké politiky.

Kritiku si Clintonová vysloužila také za způsob financování nadace, kterou provozuje společně se svým manželem. V médiích se objevily informace, podle kterých patří mezi významné donátory podnikatelé ze Saúdské Arábie či Ukrajiny. Když se stala Clintonová šéfkou americké diplomacie, měly také výrazně narůst honoráře za vystoupení obou manželů na různých soukromých i veřejných konferencích. Mnozí donátoři si měli prostřednictvím svých příspěvků „kupovat“ přízeň ministryně zahraničí Clintonové a přístup k výhodnému byznysu.  

Bez problémů však neproběhl ani samotný sjezd demokratů ve Filadelfii. Příznivci Bernieho Sanderse protestovali proti Clintonové a jejímu údajnému propojení na korporátní média. Podle demonstrantů tak měla bývalá ministryně zahraničí podvádět a svoji nominaci získala nečestným způsobem. Někteří účastníci protestů dokonce avizovali, že než Clintonovou, tak raději budou volit kandidátku Strany zelených Jill Steinovou. Čtyřiapadesát demonstrantů bylo nakonec zatčeno policií poté, co se snažilo ilegálně dostat do kongresového centra.

Izraelský list Haaretz si však povšiml ještě jedné politováníhodné události, která sjezd demokratů provázela. Jak je vidět na publikované fotografii a videu, jedna z účastnic protestů před kongresovým centrem, jejíž tvář byla zahalena černým šátkem, zapálila izraelskou vlajku. Kolem stojící demonstranti ji nejenom nezastavili, ale společně s ní provolávali palestinský slogan vyzývající k povstání proti Izraeli „Ať žije intifáda“. Národní židovská demokratická rada spálení izraelské vlajky odsoudila a označila tento čin za „nechutný a trestuhodný“. Opět se tak potvrdilo, že světová levice tíhne k antisemitismu a šíření protiizraelské nenávisti. Paradoxně přitom američtí demokraté i britští labouristé hájí islám a jeho kritiky obviňují ze šíření nenávisti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…