Zdanit banky a velké firmy, napadlo Bohuslava Sobotku. A je zde přirovnání

17.11.2016 6:47

Za svůj plán zdanit banky a operátory si premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vysloužil přirovnání k francouzskému ekonomovi Thomasi Pikettymu. Komentář s názvem „Bohuslav Piketty“ přinesl komentátor Petr Kamberský v Lidových novinách.

Zdanit banky a velké firmy, napadlo Bohuslava Sobotku. A je zde přirovnání
Foto: pppartners.cz
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka na Dnech NATO a Dnech Vzdušných sil AČR v Ostravě

Server Lidovky.cz již včera přinesl zprávu, že politici se snaží vymyslet, jak nadnárodní nebo cizokrajné firmy přimět vracet nebo nechávat část vydělaných peněz české ekonomice. „Je nutné zahájit debatu o možných opatřeních,“ nechal se slyšet Sobotka.

A jeho ČSSD se tak vrací k nápadu uvalit daň na finanční sektor, energetiku a telekomunikace. Zároveň chce zavést progresivní daně pro firmy tak, aby ty malé platily málo a velké hodně. Příznivce však zatím nemají, proti je i ministr financí Andrej Babiš (ANO). „Opatření, která doporučují experti pana premiéra, nepovedou ke kýženému výsledku. Většina z nich může investory spíš odradit,“ myslí si.

Původní text ZDE.

V souvislosti s tímto se pak rozepsal i komentátor Kamberský. „Zdejší fanoušci Thomase Pikettyho se musejí radovat: jeho teze si oblíbil a hodlá realizovat už i samotný Bohuslav Sobotka. Radovat by se mohl i autor absurdních divadelních her Václav Havel: plnění státního rozpočtu bude přebytkové, proto zavedeme nové daně!“ uvádí svůj text.

A domnívá se, že tento návrh předsedy ČSSD musel pobavit glosátory politiky. „Moderní levicová strana se rozhodla dělat přesně to, co provedl ‚odporný pravicový populista‘ Viktor Orbán. Znalce byznysového zákulisí pak ještě více pobaví fakt, že ČSSD chce zdanit ČEZ, a skrze O2, AirBank či PPF Banku dokonce Petra Kellnera…,“ zmiňuje Kamberský s tím, že neotočí-li Babiš o 180 stupňů, sektorová daň nepřichází v úvahu.

„Od pana Sobotky je to jen velmi chytrý tah, jak se necelý rok před volbami vyprofilovat. V podstatě už bylo načase, poslední dobou volič občas nedokázal rozlišit, co je návrh ČSSD a co ANO. Daně uvalené na banky a ‚telco‘ profilují stranu jako jasně levicovou, stranu antikapitalismu, stranu, která se snaží komunistům ponechat minimum agendy. Na tradiční, postsocialistické voliče takové slogany mohou zabrat – a snahu oslovit ‚moderní liberály‘ už ČSSD svým příklonem k Miloši Zemanovi jednoznačně odpískala,“ zkonstatoval.

Sobotka podle jeho názoru vytáhl první vejce z košíku, jejž obvykle nosí populistické strany. „Je to svým způsobem poprvé, co dostává Andreje Babiše populistickým nápadem pod tlak,“ uvedl.

Závěrem pak dodal, že nejvtipnější na celém příběhu je ironie socialistických dějin. Byli to totiž podle jeho slov právě sociální demokraté za vlády premiéra Miloše Zemana, kdo za hubičku prodal české banky zahraničnímu kapitálu. „A o dvacet let později se rozčilují, že výnosy utíkají do ciziny, a chystají se banky dodatečně zdanit,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…