Zdravotnická reforma? Malé nemocnice se bojí likvidace

28.07.2012 17:34

Malé nemocnice se obávají zdravotnické reformy. V té se totiž počítá s větší centralizací. Nemocnice v menších městech se tak bojí, že ve výsledku nepůjde jen o omezení počtu lůžek, ale o celkovou likvidaci lůžkových oddělení.

Zdravotnická reforma? Malé nemocnice se bojí likvidace
Foto: Martin Kovář
Popisek: Operace

Podle serveru Prvnizpravy.cz se plány na zdravotnickou reformu připravují „od stolu“. Vychází se tedy jen ze statistik a úředníci se neseznamují s konkrétními nemocnicemi. A ty mají obavy.

"Nejedná se o žádné kosmetické úpravy, ale o razantní útok na provozuschopnost nemocnice, jehož cílem není s největší pravděpodobností jen snaha o transformaci s výsledným omezením počtu lůžek, jak vysvětluje VZP své transformační záměry. Cílem je podle mne likvidace nemocnice jako celku, respektive minimálně její lůžkové části," míní Vít Hroch, výkonný ředitel Podřipské nemocnice v Roudnici nad Labem.

Plány poodkryl ředitel ústecké krajské pobočky VZP Petr Veselský. „Počítáme se zrušením gynekologicko-porodnického oddělení a pediatrického oddělení kvůli nízkému počtu porodů, limit stanovený VZP je 500 porodů. V Roudnici nad Labem se v roce 2011 uskutečnilo 370 porodů a trend klesající porodnosti trvá," sdělil serveru.

"Co se týče chirurgického oddělení, tak to se zřejmě transformuje na oddělení jednodenní péče na lůžku v chirurgických oborech," dodal. Spolu s tím by se měla omezit péče na interně. “Na část péče nejsou vyloučené krátkodobé smlouvy. Přichází v úvahu především pro interní lůžka ve vazbě na plánované vydání nové legislativy pro zdravotně sociální lůžka. Jednalo by se o roční prodloužení části smlouvy,“ uvedl Veselský.

Právě to je ale podle ředitele Hrocha začátek likvidace nemocnice. "Zmínky o roční smlouvě pro internu jen celkový obraz dokreslují. Přitom se v podtextu hovoří o tom, že se za léčebnou péčí ve skutečnosti jedná o hospitalizaci ze sociálních důvodů, což není pravda," uzavírá lékař.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

10:22 Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

V německém Lipsku proběhnou v červnu vedle voleb do Evropského parlamentu také komunální volby. A CD…