Lékaři chtějí po volbách znovu protestovat kvůli platům

19.06.2012 16:38

Lékařské odbory chtějí opět protestovat proti platovým podmínkám v českém zdravotnictví. Chtějí po vládě splnění slibů z minulého roku, podle kterých jim měly stoupnout mzdy o deset procent. K růstu sice došlo, ale byl pouze šestiprocentní a jenom ve státních nemocnicích. Do protestu by se měli zapojit i pracovníci ve zdravotnictví. Informuje na svém webu Česká televize.

Lékaři chtějí po volbách znovu protestovat kvůli platům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Engel

Odboráři by měli protestovat až po podzimních krajských a senátních volbách. Nechtějí, aby byla akce chápána jako politická. Akce by se také neměly uskutečnit dřív, než nemocnice dostanou smlouvy od pojišťoven. Jinak by prý hrozilo, že by pojišťovny smlouvy nedaly pod záminkou protestů, píše ČT na webu.

„Nadále trváme na splnění memoranda vládou. Cítíme se podvedeni, snaha o diskuse nikam nevede,“ řekl podle iDnes.cz předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel. Prý je potřeba provést akci razantního typu a zásadního významu, happeningy prý nikam nevedou.

Odboráře podpoří nejspíš i zdravotní sestry

Odboráři si slibují, že je podpoří i většina z 50 tisíc zdravotních sester. Nechtějí ale vyjednávat s asociací, kterou vede bývalý ministryně Dana Jurásková. Podle informací iDnes.cz chtějí jednat s Odborovým svazem zdravotnictví a sociální péče.

Lékaři chtějí předčit akci „Děkujeme, odcházíme“. Podle šéfa lékařských odborů bude pro pacienty méně nepříjemná než vládní reformy. ¨

Přesné datum spuštění akce zatím odbory nedokážou stanovit.

Podle Hegera nebyla na růst platů příznivá ekonomická sitauce

Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) se v lednu kvůli nepříznivé ekonomické situaci zvedly platy pouze o 6,25 procent a v pololetí pak o 3,75 procent. Odbory upozornily, že nemocnice nemají od zdravotních pojišťoven peníze na růst platů.

Ministerstvo zdravotnictví i tak tvrdí, že peníze jsou. Jasno mělo být po kontrolách odborů a ministerstva v zařízeních. Nakonec se ale neuskutečnily, protože se odbory neshodly s Hegerovým resortem na jejich rozsahu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…