Zdroj: Dienstbier to měl pořádně nahnuté

07.01.2014 11:46

Zástupci sociální demokracie, hnutí ANO a lidovců v pondělí podepsali koaliční smlouvu, stvrzen je i kompletní seznam navržených ministrů. Obsahuje však nejméně tři personální miny, kvůli nimž může prezident Miloš Zeman mařit plány Bohuslava Sobotky, píše dnešní Právo. Jen tak tak se prý na seznamu udržel senátor Jiří Dienstbier.

Zdroj: Dienstbier to měl pořádně nahnuté
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Na tahu je nyní prezident Miloš Zeman, v jeho rukou leží osud nominantů na ministerská křesla. Předsedové stran budoucí trojkoalice ale svorně ujišťují, že za svými kandidáty pevně stojí.

Jako červený hadr na býka může podle Práva působit na Hrad nominace Sobotkových spojenců Lubomíra Zaorálka a Jiřího Dienstbiera. Sám Zeman pak dal najevo své výhrady k tomu, aby resort obrany vedl Martin Stropnický z hnutí ANO.

Dienstbier se udržel. Moc ale nescházelo a byl ze hry venku

Zda jméno senátora Jiřího Dienstbiera zůstane na seznamu, prý bylo značně nejisté, sám se podle informací Práva údajně se svým vládním angažmá pomalu loučil. Sobotka už ale kvůli Zemanovi vyškrtnul bývalého eurokomisaře Vladimíra Špidlu, další ústupek si nemůže dovolit, aniž by ztratil svou tvář. "Kdyby Dienstbier ve vládě nebyl, vypadalo by to, že ČSSD příliš ustupuje, dělá kompromisy," uvedl zdroj deníku.

"Jsem přesvědčen, že prezident republiky nemůže odmítnout kandidáty, pokud by k tomu neexistovaly závažné ústavní či zákonné důvody," prohlásil v pondělí šéf ČSSD.

Dienstbier se tak musel rozhodnout mezi kandidaturou do Evropského parlamentu, kde dostal nabídku být jedničkou na kandidátce strany, nebo ministerským postem. "Rozhodnutí je nakonec takové, že na seznamu ministrů jsem. Kandidatura do EP by pro mě byla zajímavá, bavilo by mě to, ale dohodli jsme se, že je důležitější prosazovat některé věci tady," řekl pro Právo politik.

Dosavadní ticho z Hradu povzbuzuje podle listu spekulace, že Zeman odmítl všechny Sobotkovy ministry kromě Svatopluka Němečka, budoucího ministra zdravotnictví. Sobotka to ale popřel.

Šéfové koalice vyzvali Zemana, aby nového premiéra jmenoval neprodleně a na jeho návrh také ministry, jak stojí v Ústavě. "Udělali jsme vše, co bylo z naší strany možné. Podle našeho názoru by prezident nyní měl neprodleně konat podle Ústavy, vzhledem k tomu, že na půdě sněmovny je připravena příznivá situace k tomu, aby zde vznikla stabilní koaliční vláda," prohlásil Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…