Ze sněmovny se Bártovi nechce, čeká na výsledek odvolání

13.04.2012 21:52

Podmíněně odsouzený Vít Bárta se nechal ještě před verdiktem slyšet, že odejde z vysoké politiky. Funkce šéfa poslanců Věcí veřejných už se zřekl, stejně jako členství ve straně. Poslaneckou židli se však zatím opustit nechystá. Ke složení mandátu ho nevyzvali ani jeho kolegové z poslaneckého klubu, odchod ze sněmovny je prý čistě Bártova odpovědnost.

Ze sněmovny se Bártovi nechce, čeká na výsledek odvolání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta

Podobně se vyjádřila i Bártova manželka Kateřina Klasnová. „Mandát získal Vít Bárta od voličů a je čistě jeho odpovědnost, jak se zachová,“ uvedla pro server Novinky.cz. V pátek ale zároveň tvrdila, že v případě odsouzení Bárta z politiky odejde.

„Ve chvíli, kdy jsem o tom hovořila, tak jsem doufala, že rozsudek bude rozumným způsobem formulován. Jsem daleka toho, abych napadala objektivitu soudu, nicméně pro mě je rozsudek absurdní a nepochopitelný. Soud souhlasil s argumenty Víta Bárty a označil celý pokus za snahu o jeho diskreditaci,“ uvedla.

Kolegové ho k odchodu nevyzvali

Páteční jednání Věcí veřejných o dalším postupu po Bártově odsouzení se podle poslance Jiřího Rusnoka neobešlo bez emocí, nikdo však faktického šéfa Věcí veřejných ke složení mandátu nevyzval. „Předpokládám, že si nechá nějaký čas na to, aby nad tím popřemýšlel. To neproběhlo, pan Bárta se tam zdržel jen chvíli. Nebyla to žádná klidná debata, protože dnešek byl hodně nabitý emocemi a informacemi. Byly k tomu různé názory, nakonec nebylo usnesení přijato,“ uvedl Rusnok.

„Poslanecký klub určitě nebude orgán, který bude vyzývat někoho, ať složí mandát, nebo ať si ho nechá. To je spíš na daném poslanci, jak se k tomu postaví. Pokud uzná okolnosti, že nastal čas složit mandát, tak to udělá, ale určitě ne na popud usnesení klubu,“ dodal.




Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …