Že za komunistů bylo lépe? Novinář se ponořil do dat a předložil výsledek

02.05.2018 20:41

Snad každý během svého života alespoň jednou zaslechl tvrzení především příznivců socialismu, že za komunistů bylo lépe a byly alespoň nějaké jistoty. Na to, zda toto tvrzení platí a jak se vlastně za dvacet devět let od revoluce změnila naše společnost, se zaměřil reportér serveru Seznamzprávy.cz Pavel Cyprich v dalším díle Datažurnálu, jehož cílem je dívat se na největší kauzy naší doby jiným pohledem.

Že za komunistů bylo lépe? Novinář se ponořil do dat a předložil výsledek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace za zachování svobody slova a médií v reakci na inaugurační projev prezidenta Miloše Zemana

Hned v úvodu Cyprich upřesnil, že na život za komunismu a dnes se podíval ve spolupráci s datovými novináři ze Samizdatu a vychází i z dat Českého statistického úřadu. A informace, které zjistil, jsou přinejmenším zajímavé.

„Většina potravin a zboží je dnes podle našeho přepočtu levnější a dostupnější. Levněji kupujeme i spotřební zboží. Zdražily naopak některé služby (lístek do MHD či svoz odpadu),“ upřesnil reportér a následně odhalil i fakt, že jsme vzdělanější společnost. Ubylo prý lidí se základním vzděláním a přibylo lidí s vysokoškolským titulem. Stále více lidí se podle zjištěných informací dokáže dorozumět cizími jazyky.

Dalším faktem je, že v současné době prý stavíme méně bytů. „Žijeme na větším prostoru a snižuje se počet lidí, kteří bydlí v jednom bytě,“ dodal. Další, co se změnilo, je i to, že se zvyšuje věk, ve kterém se vdáváme (ženíme) a pořizujeme první dítě. „Manželství vydrží méně než před rokem 1989,“ uvedl Cyprich s tím, že se prodlužuje věk dožití a přibývá lidí v důchodovém věku. Pravda také ale je, že kouříme více cigaret a pijeme o něco více alkoholu.

„Nechci říkat, že byl nedostatek potravin. Byly etapy v tom režimu, kdy musel být lístkový systém. Největším problémem bylo, že nebylo kvalitní zboží. Ten režim nedokázal na pulty obchodů dostat věci, o které měli lidé zájem,“ popisuje pro Seznamzprávy.cz tehdejší dobu historik z Ústavu pro studium totalitních režimů Libor Svoboda.

Vidět je celkem rychlý rozvoj oblastí na okraji velkých měst, kam se stěhují lidé a docházelo zde k výstavbě už za minulého režimu, uvedl Cyprich. „V osmdesátých letech šli do paneláků lidé, kteří byli součástí vyšší společnosti. Panelák byl lidmi brán jako výrazný pokrok režimu,“ vysvětlil Svoboda.

  • Původní zdroj ZDE

A v neposlední řadě byly součástí minulosti i komunistické zločiny. „Z politických důvodů bylo v Československu v letech 1948–1989 uvězněno více než dvě stě tisíc lidí. Popraveno bylo 248 osob,“ uzavřel reportér s tím, že při pokusu o přechod hranic s Německem a Rakouskem bylo zastřeleno 145 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Shodujeme se, Rusové se vyčerpali, mají obří ztráty.“ Britský analytik, který loni věštil průlom

21:25 „Shodujeme se, Rusové se vyčerpali, mají obří ztráty.“ Britský analytik, který loni věštil průlom

Podle obranného analytika a strategického konzultanta z Velké Británie Nicholase Drummonda se „klube…