Zelení: Marine Le Penová na půdu českého parlamentu nepatří

05.05.2015 18:10

Strana zelených se důrazně ohradila proti záštitám, které poslanci Úsvitu přímé demokracie poskytli pro konání akcí na půdě českého Parlamentu, na nichž vystoupí lidé šířící nenávist a podkopávající základní evropské hodnoty. Strana o tom informovala v prohlášení, které její mluvčí Jenda Žáček umístil na stranickém webu.

Zelení: Marine Le Penová na půdu českého parlamentu nepatří
Foto: Claude Truong-Ngoc / Wikimedia Commons
Popisek: Marine Le Pen v Evropském parlamentu (2014)

Zelení kritizují pořádání konferencí „Evropané ve službách Islámského státu“, která se měla konat dnes, a „Mír v Evropě a prosperita po EU“, jež se má konat zítra na půdě českého Parlamentu.

Tyto konference podpořili poslanci Úsvitu přímé demokracie Martin Lanka, David Kádner a Radim Fiala.

Podle zelených ale tyto konference přímo ohrožují zájmy naší země. „Ze strategických dokumentů ČR jasně vyplývá, že Evropská unie je pilířem prosperity a bezpečnosti ČR. Stejně tak ČR deklaruje shodu na základních evropských hodnotách, jakými jsou mimo jiné solidarita, základní lidská práva, práva menšin a demokracie,“ tvrdí zelení.

Senátor Václav Láska, zvolený za Stranu zelených, uvádí, že Marine Le Penová rozhodně není ‚umírněnou‘ političkou, za kterou se poslední dobou snaží vydávat. „Připomeňme si například její výrok, ve kterém přirovnala francouzské občany muslimského vyznání k nacistickým okupantům,“ uvedl Láska.

I když ctím svobodu slova, Marine Le Penová na půdu českého Parlamentu nepatří

Le Penovou a její politickou stranu považuje za bezpečnostní riziko pro Evropu. To zejména kvůli jejímu propojení s putinovským režimem v Rusku. „Připomeňme finanční půjčku pro její stranu skrze První česko-ruskou banku ve výši šest milionů eur,“ uvedl Láska s tím, že současný ruský prezident neváhá podporovat jakékoli organizace a jednotlivce v EU, kteří mají potenciál rozeštvávat obyvatele EU proti sobě a oslabovat pilíř naší prosperity a bezpečnosti zevnitř. „A Marine Le Penová to umí velmi dobře. Ač ctím svobodu slova jako jednu ze základních hodnot naší společnosti, Marine Le Penová na půdu našeho Parlamentu prostě nepatří,“ dodal Láska.

Zahraničněpolitický expert zelených Šádí Shanaáh tvrdí, že lidé jako Marine Le Penová, Martin Konvička nebo Geert Wilders hlásají, že brání Evropu a evropské hodnoty, a přitom dělají pravý opak. „Schovávají se za svobodu slova a kritizují domnělou cenzuru, přitom si píší a říkají, co chtějí, dokonce i ve veřejnoprávních médiích. Jejich vzkaz je jasný a jejich takzvaná řešení otřesná,“ tvrdí a jako příklad uvádí tzv. konečné řešení skandinávské otázky, ve kterém Konvička upírá skandinávským národům právo na existenci za to, že jsou příliš liberální ve vztahu k imigrantům a k muslimům.

Celý text je ZDE


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…