Zelenskyj: Proč jim dovolíte blokovat sankce? Vždyť my tady umíráme

27.05.2022 12:47

Za každý den, kdy se demokratický svět zdráhá dál zesilovat tlak na agresivní Rusko, platí další Ukrajinci svými životy, poznamenal ve svém dalším projevu k Ukrajincům i ke světu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajinský prezident kvůli tomu demokratickému světu proto na jedné straně poděkoval za pokytovanou pomoc, ale současně mu vyčinil. Nahlédněte.

Zelenskyj: Proč jim dovolíte blokovat sankce? Vždyť my tady umíráme
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Anketa

Jste pro razantní navýšení výdajů na obranu?

3%
95%
hlasovalo: 45153 lidí
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se vrátil pár let do minulosti. „Přesně před osmi lety, 26. května, přestalo fungovat doněcké letiště,“ připomněl všem. Vrátil se i k tiskové zprávě, která k tomu tehdy vyšla. „Pozor! Od 7:00 doněcké letiště dočasně přeruší lety. Obnovení provozu letiště bude oznámeno dodatečně.“

V ten den podle ukrajinského prezidenta vůbec nikdo nečekal, jak dlouho bude ona „dočasnost“ uzavření celého letiště trvat. Ale po těch dlouhých letech jsou z pohledu Zelenského jasné dvě věci.

„První. Ukrajina bude vždy samostatným státem a nebude zlomena. Jedinou otázkou je, jakou cenu budou muset naši lidé zaplatit za svou svobodu a Rusko - za tuto nesmyslnou válku proti nám,“ konstatoval Zelenskyj.

„A za druhé. Katastrofální vývoj mohl být zastaven, kdyby se svět k situaci na Ukrajině choval jako k vlastní. Kdyby si silní světa nehráli s Ruskem, ale skutečně tlačili na ukončení války,“ pokračoval.

Evropské unii vyčinil za to, jak dlouho debatovala o dalších sankcích proti Rusku, jak se nedokáže shodnout na embargu na dovoz plynu a ropy z Ruska, za což Rusko dostává takřka miliardu den co den, což jsou peníze, které Rusko využívá na pokračování své války proti Ukrajině.

„Samozřejmě jsem vděčný našim přátelům, kteří prosazují nové sankce. Ale kde vzali ti, kteří blokují šestý balíček, tolik síly? Proč jim je stále dovoleno mít tolik moci, a to i v rámci vnitroevropských postupů? Podívejte se, kolik týdnů se svět neodvážil zablokovat ruský bankovní systém – všechny banky bez výjimky – aby agresora připravil o možnost financovat nejen válku proti nám, ale i politiku vytváření rozkolů a krizí ve světě,“ zlobil se Zelenskyj.

„Počínaje 26. květnem 2014, a ještě více od 24. února letošního roku až dodnes, se naskytlo mnoho příležitostí pro ty, kteří na to opravdu mají sílu, aby s tím skoncovali a řekli si: teď to Rusko pocítí opravdu naplno cenu za to, co dělá proti Ukrajině, proti evropské jednotě a proti svobodě jako takové,“ nešetřil ukrajinský prezident světové lídry.

Upozornil, že stejně tak, jak Rusové učinili Mariupol prakticky neobyvatelný, tak teď mohou totéž provést s Lysyčanskem, se Severodoněckem a s dalšími městy na Donbase, kde se ukrajinská armáda stále brání sílícím ruským útokům.

„To vše, včetně deportací našich lidí a masového zabíjení civilistů, je zjevnou politikou genocidy, kterou Rusko provádí,“ konstatoval Volodymyr Zelenskyj.

Poukázal také na to, že od Charkova už byli Rusové vytlačeni, ale stále ho ostřelují a jen za jediný den v tomto městě zavraždili svým ostřelováním pětiměsíční miminko a zranili devítiletou dívku.

Dalším raketovým útokům čelí město Sumy i oblast Záporoží. A za každí den, kdy Západ otálí s posílením tlaku na Rusko a poskytnutím další pomoci Ukrajině, platí Ukrajinci svými životy.

V této souvislosti dal Zelenskyj za příklad Lotyšsko, které Ukrajině pomohlo a dál pomáhá opravdu významně. Prezident za to poděkoval tamním poslancům i lotyšskému lidu.

„Kdyby měl každý na světě stejné odhodlání bránit naši společnou svobodu jako Lotyšsko a další partneři, kteří neváhají, nebylo by prostě žádné zlo, které ruský stát napáchal na Ukrajině, v Evropě a ve světě,“ poznamenal Zelenskyj.

Prozradil, že předal další vyznamenání dalším ukrajinským vojákům. Za více než 90 dní od ruského vpádu na Ukrajinu předal už na 16 tisíc vyznamenání.

Nakonec se Zelenskyj obrátil ke školákům a konstatoval, že v normálních časech by se pomalu mohli těšit na blížící se prázdniny. Ale letos je kvůli ruské agresi situace jiná. Všechny žáky a studenty požádal, aby neztráceli víru ve vítězství Ukrajiny, víru v budoucnost a aby se dál pilně učili, protože jednoho dne své znalosti využijí v prospěch svůj i v prospěch své svobodné země. Zelenskyj žákům a studentům přislíbil, že přijde den, kdy Ukrajina skutečně bude opět svobodná.

Pak už přidal jen tradiční rozloučení.

„Věčná sláva všem, kteří se za Ukrajinu postavili! Věčná památka všem, kterým okupanti vzali život. Sláva Ukrajině!“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

21:13 „Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

Útočník na premiéra Roberta Fica Juraj Cintula z Levic na krátkém videu, které zřejmě vzniklo po zat…