Zelenskyj: Ruský raketový útok na Polsko! Rusko je terorista

17.11.2022 8:04 | Ze sítí

Volodymyr Zelenskyj upozornil politiky na summitu G20, že zatímco oni hovoří o nutnosti dosáhnout míru, na Ukrajinu dopadají další ruské rakety. Zelenskyj konstatoval, že teď už dopadají nejen na Ukrajinu. V narážce na incident v Polsku. A sdělil svobodnému světu, na co se musí připravit teď.

Zelenskyj: Ruský raketový útok na Polsko! Rusko je terorista
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pronesl dva projevy. Podruhé promluvil na summitu G20 - dvaceti nejsilnějších ekonomik světa - a nezdráhal se připomenout, že zatímco světoví lídři na summitu mluvili o nutnosti dosáhnout míru, Ukrajinu dál ničily ruské rakety.

„Včera na našem summitu všichni hovořili o tom, jak ukončit ruskou válku. Ruský zástupce dokonce pronesl několik poznámek... A poté na Ukrajinu dopadlo téměř 100 ruských raket. Shořely obytné domy. Opět zničené elektrárny. Stovky měst zůstaly bez elektřiny, vody a tepla. Internetový provoz klesl o dvě třetiny - představte si ten rozsah,“ zaznělo z úst ukrajinského prezidenta na summitu.

A hned přidal raketový incident v Polsku.

„Bohužel jsou tu i lidské oběti. A to nejen na Ukrajině! Ruské rakety včera zasáhly území sousedního Polska. Mělo by dojít k rychlé reakci. Tento raketový útok je skutečným vystoupením Ruska na G20. Takže když říkám G19, nemýlím se. Protože Rusko je terorista a my se před ním chráníme. Taková je realita,“ nebral si ukrajinský prezident servítky.

Konstatoval také, že na Ukrajině je patrné, že moderní válka je mimo jiné válkou o elektřinu. Moderní svět je závislý na rychlých spojeních, na připojení na internet a tak podobně a když vám nepřítel poškodí rozvody elektřiny, nastanou problémy. Svobodný svět by se podle Zelenského měl připravit na to, že někdy v budoucnu bude muset tuto svou infrastrukturu důsledně chránit.  

„Moje dobrá rada pro vás zní: Využijte zkušeností z ukrajinské obrany, abyste zajistili bezpečnost svých lidí. Vytvořili jsme IT armádu, která má v kyberprostoru převahu. Nejlepší specialisté a firmy země se spojili, aby chránili stát. Během 8 měsíců ruské války jsme odrazili více než 1 300 kybernetických útoků. V prvním týdnu invaze Rusko zničilo klíčové datové centrum naší země a řešením je přesunout část informačních systémů na cloud,“ uvedl Zelenskyj.

Partnerům také připomínal, že Ukrajina dnes zdigitalizovala řadu agend, takže lidé si můžou vyřídit řadu věcí, včetně digitálního pasu, bez přímého kontaktu s úředníky. Na Ukrajině také existuje systém Diia, v jehož rámci mohou lidé žádat svůj stát o ekonomickou pomoc v čase války.

„Pokud vy nebo vaši spojenci a partneři takový systém a takovou digitální ochranu ještě nemáte, rádi vám je pomůžeme vybudovat,“ pravil Zelenskyj.

Nakonec zdůraznil, že i kybernetická obrana je o spolupráci a země G19, tedy bez Ruska, mohou podle Zelenského v tomto ohledu dokázat mnohé.

„Děkuji Vám, pane prezidente Widodo, za velmi smysluplný summit! Děkuji vám všem za vaši podporu! Ať je mír! Sláva Ukrajině!“ rozloučil se ve svém prvním projevu Zelenskyj.

 

 

Druhý projev věnoval svým ukrajinským spoluobčanům a sdělil jim, že jednal nejen na summitu G20, ale opět také s vrchním velením armády.

„Také armáda předložila všechny dostupné údaje o raketě dopadající na území Polska. O likvidačních pracích informovali všichni, kdo jsou zodpovědní za likvidaci následků ruských raketových úderů na Ukrajinu. Záchranné práce se nezastaví ani na minutu. V 18 regionech a ve městě Kyjev pokračují nouzové výpadky a stabilizační odstávky. Jedná se o miliony spotřebitelů. Děláme vše pro obnovení dodávek elektřiny - jak výroby, tak i dodávek,“ prohlásil Zelenskyj.

S viceprezidentem Světové banky prý ukrajinský prezident jednal o penězích nutných na obnovu Ukrajiny. Podle Zelenského bude jeho země potřebovat miliardy dolarů, v první fázi především na co nejrychlejší obnovu Ukrajiny.

Poté věnoval pozornost situaci v Chersonu.

„V Chersonu se konečně znovu otevírají lékárny, funguje pošta, banky. Lidé získávají přístup k internetu. Existuje již 30 distribučních míst humanitární pomoci. Elektřina byla obnovena ve více než 20 deokupovaných osadách v Chersonské oblasti. Stejně je na tom i Mykolajivská oblast. Vracíme vše potřebné pro normální život. Pracujeme na obnovení dodávek vody do Mykolajivu. Ve Snihurivce byla zahájena výplata důchodů. A já děkuji všem, kteří zajišťují obnovu. A zejména našim ženistům a záchranářům. Díky jejich práci mohou všichni ostatní bezpečně pracovat,“ pravil Zelenskyj.

„Ještě jednou zopakuji všem na deokupovaném území: buďte prosím velmi opatrní! Rusko chce zabíjet i po útěku z naší země. Proto musíte být velmi opatrní. Pokud uvidíte něco podezřelého, nahlaste to záchranným složkám a policii. Pokud budova ještě nebyla zkontrolována sapéry, nevstupujte do ní. Pokud ještě nebyla zkontrolována silnice, vynechejte ji, prosím,“ pokračoval prezident.

Pár slovy popsal také situaci na frontě. V Doněcké oblasti podle něj zůstává situace složitá. Ale Ukrajinci se i tady drží a neustupují, což Zelenskyj ocenil.

Poté se znovu vrátil k raketovému útoku.

„Jedním z hlavních bodů jednání Rady bezpečnosti je samozřejmě situace v Polsku, objasnění všech okolností, jak ruská agrese překročila polské hranice. Ukrajinská pozice je velmi transparentní: snažíme se zjistit všechny detaily, každou skutečnost. Proto potřebujeme, aby se naši specialisté zapojili do práce mezinárodního vyšetřování a získali přístup ke všem údajům, které mají naši partneři k dispozici, a k místu výbuchu. Všechny naše informace jsou plně přístupné, poskytujeme je našim partnerům od noci, od těch prvních hodin, kdy svět začal zjišťovat, co se stalo,“ konstatoval Zelenskyj.

Poté se už jen rozloučil, i když tentokrát bez zvolání „sláva Ukrajině“.

„Včera večer jsem mluvil s prezidentem Dudou a vyjádřil mu soustrast - ruská agrese připravila o život dva polské občany. A chci, abychom všichni uctili památku všech, které tato ruská válka připravila o život, minutou ticha. Občané Ukrajiny, občané Polska...“

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ať žije Ukrajina.“ Střelec na Fica: Důkazy se kupí jeden za druhým

15:15 „Ať žije Ukrajina.“ Střelec na Fica: Důkazy se kupí jeden za druhým

Juraj Cintula, který spáchal neúspěšný atentát na slovenského premiéra Roberta Fica, podporoval pror…