Zelenskyj: Zelené zdroje energie urychlí porážku Ruska

01.06.2022 7:35

EU schválila šestý balíček sankcí proti Rusku a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už vyhlíží sedmý. Pomluvil také o slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové a o tom, co na Ukrajině viděla, když teď byla na návštěvě v této zemi. Poté znovu promluvil o situaci na frontě. Přiznal, že na Donbase jsou obránci pod opravdu velkým tlakem. U Severodoněcku prý Rusové páchají šílenosti. Prezident však jedním dechem dodal, že bojovou situaci je třeba posuzovat v celé její komplexnosti.

Zelenskyj: Zelené zdroje energie urychlí porážku Ruska
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Jen co představitelé členských států EU schválili šestý balíček sankcí, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj začal volat po dalším zesílení ekonomického tlaku na Rusko. Za schválení šestého balíčku politikům EU poděkoval. Rusko kvůli tomuto rozhodnutí přijde o desítky miliard, které nebude moct využít pro další vedení války proti Ukrajině. Přijde o část peněz na financování teroru.

„Je však také důležité pochopit, že opuštění ruské ropy a dalších fosilních paliv ze strany evropských zemí urychlí přechod na obnovitelné zdroje energie. Strategicky to nechává ruský stát na okraji moderní ekonomiky. S tak agresivní politikou a kurzem izolace od civilizovaného světa se Rusko prostě nebude schopno přizpůsobit. Takže prohraje. Prohraje ekonomicky,“ prohlásil ukrajinský prezident.

„Jakmile začne fungovat šestý balíček, začneme připravovat sedmý. Nesmí přece existovat žádné významné ekonomické vztahy svobodného světa s teroristickým státem,“ pokračoval Zelenskyj.

Pár slov věnoval i návštěvě slovenské prezidentky Zuzany Čaputové v Kyjevě.

„S prezidentkou Slovenska Zuzanou Čaputovou jsem jednal o další sankční politice Evropské unie. Jsem jí, skutečné přítelkyni Ukrajiny, vděčný za dnešní návštěvu Kyjeva, za věcná jednání a za inspirativní projev v Nejvyšší radě. Od prvních dnů totální války se Slovensko stalo jedním z našich nejdůležitějších obranných partnerů. A v této spolupráci budeme pokračovat,“ prohlásil prezident.

Zuzana Čaputová prý také pomáhá Ukrajině při řešení otázek integrace Ukrajiny do EU. A nejen to.

„Prezidentka Slovenska na začátku své návštěvy Ukrajiny navštívila Irpin a Boroďanku a na vlastní oči viděla zkázu způsobenou ruskou armádou. Každý, kdo to vidí na vlastní oči, už nemusí být přesvědčován, proč Rusko musí nést maximální odpovědnost za tuto válku. Věřím, že Slovensko poskytne veškerou potřebnou pomoc, aby postavilo všechny ruské válečné zločince před soud a obnovilo vše, co po válce zničili,“ konstatoval prezident.

Pozornost věnoval také situaci na frontě, na Donbase i jinde.

„Situaci v první linii je třeba posuzovat komplexně. Ne jednou oblastí, kde je nejtěžší situace a která přitahuje největší pozornost, ale celou frontovou linií. Situace ve směru na Donbas je velmi složitá. ... Vzhledem k přítomnosti velké chemické výroby v Severodoněcku jsou tamní údery ruské armády včetně slepého leteckého bombardování naprostým šílenstvím. Ale v 97. den této války už není divu, že pro ruskou armádu, pro ruské velitele, pro ruské vojáky je jakékoli šílenství naprosto přijatelné,“ konstatoval Zelenskyj.

Jistých úspěchů prý ukrajinské ozbrojené síly dosahují v Chersonské oblasti, kde dotírají na nepřítele.

„V tomto širokém obraze je třeba vidět, že naši obránci prokazují maximální odvahu a zůstávají pány frontové situace, přestože ruská armáda má stále značnou převahu ve výzbroji a počtu,“ konstatoval ukrajinský prezident s tím, že každý, kdo jen trochu může, by měl shánět pro Ukrajinu potřebné zbraně. „Všichni na všech úrovních nyní musí být lobbisty za dodávky moderních těžkých zbraní a moderního dělostřelectva do našeho státu. Všechny ty systémy, které mohou skutečně urychlit vítězství Ukrajiny,“ pravil ukrajinský prezident.

„Věčná sláva všem, kdo bojují za naši nezávislost! Sláva Ukrajině!“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování.

Probíhá párování koalice a opozice? Pokud ano, nejsou potom "obstrukce" jen divadlem pro voliče a opozice to koalici hodně usnadňuje?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Německo Němcům, cizinci ven.“ Nový hit v Německu, který by se neměl šířit. Scholz je ve varu

16:25 „Německo Němcům, cizinci ven.“ Nový hit v Německu, který by se neměl šířit. Scholz je ve varu

„Cizinci ven!“ V Německu se na kulturních akcích znovu ozývají výkřiky, které otřásaly německou spol…