Zelenskyj se chystá do Švýcarska. Vyjednat mír bez Ruska

01.05.2024 22:10 | Monitoring

Ukrajina připravuje návrhy sedmi bilaterálních bezpečnostních dohod, které mají zemi poskytnout „architekturu zabezpečení“ na dobu, než podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vstoupí do NATO. Kyjev se podle něj má rovněž připravovat na červnový mírový summit ve Švýcarsku či na rozhovory o vstupu Ukrajiny do Evropské unie. Zelenskyj potvrdil, že by jeho země chtěla, aby byly spuštěny již v červnu tohoto roku.

Zelenskyj se chystá do Švýcarska. Vyjednat mír bez Ruska
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Volodymyr Zelenskyj promlouvá ke světu

Anketa

Máme vůči Rusku cítit vděčnost za osvobození od německého nacismu?

96%
3%
hlasovalo: 25744 lidí
Prezident Ukrajiny sdělil, že má jeho země pokračovat v práci na přípravách mírového summitu ve Švýcarsku, který má podle něj „potenciál zahájit cestu ke spravedlivému míru“. Konference, kterou bude hostit v červnu švýcarská vláda – a u níž dalo Rusko najevo, že se ji nezúčastní – podle Zelenského má donutit Rusko zastavit válku pomocí globálního tlaku.

„Svět je schopen zastavit jakéhokoli agresora. Pokud bude svět pracovat společně a podle pravidel globální většiny, žádná agrese nebude schopna takovému globálnímu tlaku odolat,“ míní. Pracuje se prý na tom, aby se summitu zúčastnilo co nejvíce vedoucích představitelů a zemí. „Jde o zásadní věc,“ doplnil ukrajinský prezident.

Věří, že mírový summit i bez přítomnosti Ruska by mohl mít smysl. „Společně musíme donutit Rusko k uzavření míru. V nadcházejících týdnech nás čeká mnoho práce včetně práce za zavřenými dveřmi s partnery, abychom zajistili, že summit bude skutečně smysluplný,“ uveřejnil.

Ukrajinský prezident Zelenskyj rovněž ve svém sdělení na sociálních sítích uvedl, že pro svoji zemi připravuje sedm nových bezpečnostních dokumentů, které zahrnují bezpečnostní dohodu se Spojenými státy. Uvedl, že se má jednat o „architekturu zabezpečení“ na dobu, než Ukrajina vstoupí do NATO.

„Návrhy dohod naplňujeme silnějšími možnostmi pro Ukrajinu a pro společnou bezpečnost s našimi partnery. Je jasné, že nejvyšší prioritu má vše, co zajistí větší ochranu před ruským terorem,“ zmínil ukrajinský prezident.

Stejně jako ve svém projevu k dvaceti letům České republiky v Evropské unii opět Zelenskyj zopakoval, že by mohly být spuštěny rozhovory o vstupu Ukrajiny do Evropské unie již v červnu tohoto roku.

„Věřím v Evropu. A věřím, že za našeho života se bude konat stejná konference, ale bude věnována dvaceti letům Ukrajiny v evropském společenství – dvaceti letům plného členství v EU,“ podotkl Zelenskyj v úterý, když doufal, že se Ukrajina dočká stejného výročí jako Česko.


Server The Kyiv Independent k Zelenskému oznámení, že Ukrajina pracuje na dvoustranných bezpečnostních dohodách s dalšími sedmi zeměmi, dodává, že ke společnému prohlášení skupiny G7 o podpoře Ukrajiny se dosud připojilo více než třicet zemí a dvoustranné dohody již s Kyjevem podepsaly Velká Británie, Německo, Francie, Dánsko, Itálie, Kanada, Nizozemsko, Finsko a Lotyšsko.

„Jednání s Estonskem, Španělskem, Českou republikou a USA údajně probíhají. Třetí kolo jednání s Washingtonem se uskutečnilo 29. dubna,“ připojuje server s odvoláním na ukrajinskou prezidentskou kancelář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Bez Ruska se vyjednávat mír nemůže, chlapečku!!!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseValide , 02.05.2024 11:51:56
Vy jste do toho Rusko zatáhli, tak se uklidni!

|  12 |  0

Další články z rubriky

Pic ho... Rozstříleného Fica operují, někde se baví

19:03 Pic ho... Rozstříleného Fica operují, někde se baví

Slovenský premiér Robert Fico byl dnes postřelen, když po výjezdním zasedání vlády vyšel mezi lidi. …