Zelený komunálník se na Hradě domáhá zprávy o cestě do Číny. Připojil se i lidovec Jurečka

24.03.2018 12:27

Politici se v současné době snaží dozvědět bližší informaci nebo zprávu ze služební cesty hradních mužů, kteří se vypravili do Číny, aby zjistili problémy kolem šéfa CEFC. Ohánějí se dokonce zákonem o svobodném přístupu k informacím. Jak však píše server Echo24.cz, žádná zpráva v písemné podobě neexistuje.

Zelený komunálník se na Hradě domáhá zprávy o cestě do Číny. Připojil se i lidovec Jurečka
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Vratislav Mynář v pořadu Horké téma

Hrad totiž ke zprávě z Číny uvedl, že byla ústně sdělena prezidentu republiky, a tudíž ji nelze předat. „Předmětná pracovní cesta proběhla od 13. března 2018 do 16. března 2018. Po jejím skončení byla zpráva z pracovní cesty ústně sdělena prezidentu republiky, a tudíž ji nelze předat,“ odpověděla například hradní kancelář pražskému zastupiteli za Zelené Ondřeji Mirovskému, jenž se o ni zajímal.

Do Číny se přitom vypravili hradní kancléř Vratislav Mynář a Zemanův poradce Martin Nejedlý. Náklady na Mynářovu cestu hradila Kancelář prezidenta republiky, o nákladech na cestu Nejedlého prezident Zeman podle svých slov neví. Do Číny s Mynářem a Nejedlým cestoval také český zástupce firmy CEFC Jaroslav Tvrdík. Do Číny se vypravili kvůli zjišťování, proč byl zadržen šéf CEFC a Zemanův poradce Jie Ťien-ming. Šanghajští představitelé pak Mynářovi potvrdili, že Jie Ťien-ming je skutečně vyšetřován pro podezření z porušení zákona. 

  • Původní text ZDE.

S tím však Mirovský rovněž není spokojen. „To, že nezjistili podrobnosti kolem údajně stíhaného čínského kolegy, je pouze potvrzením faktu, že Zeman pro Čínu není absolutně důležitým partnerem. Z tolik vychvalované spolupráce s rudými soudruhy nemá prospěch ČR, ale zřejmě jen úzká skupinka kolem prezidenta,“ míní zastupitel.

„Nejde o zbytečnou provokaci pana prezidenta. Daňový poplatník by měl vědět, proč politik takto koná, jaké to nese náklady a jaký to má efekt,“ uvedl pro deník Echo24 místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…