Zelený politik: Lidé z „pražské kavárny“ jsou přemýšliví a rádi by zlepšili život co největšímu počtu spoluobčanů. Ale...

17.12.2016 16:40

Neúspěšný kandidát zelených do Evropského parlamentu Šádí Shanaáh dává najevo, že se odmítá bavit s někým, kdo na něho kydá jednu vrstvu hnoje za druhou. K tomu posílá jasný vzkaz pražské kavárně.

Zelený politik: Lidé z „pražské kavárny“ jsou přemýšliví a rádi by zlepšili život co největšímu počtu spoluobčanů. Ale...
Foto: shanaah.eu
Popisek: Šádí Shanaáh

„Je mi líto, ale nehodlám se trpělivě vybavovat s někým, kdo na mě primitivním a konfliktním způsobem kydá jednu vrstvu hnoje za druhou a hrozí mi fyzickou likvidací přese všechny mé snahy vést nějaký kultivovaný dialog. V ideálním případě bych si sice měl s takovým člověkem sednout, mluvit s ním, věnovat se mu delší čas, spolknout urážky a otevřít srdce, ale ten čas prostě nikdo smrtelný nemá,“ podotýká  Shanaáh v rozhovoru pro server E15.cz.

Lidé, kteří nesou nálepku pražské kavárny, by se měli oprostit od myšlenky, že nesou odpovědnost za rozdělení společnosti a že se nezajímají o problémy obyčejných lidí. To vůbec není pravda. Lidé, které lze řadit k pověstné pražské kavárně, jsou přemýšliví a rádi by zlepšili životní podmínky co největšímu počtu spoluobčanů. Problém lidí z kavárny ovšem je, že zůstávají u těchto myšlenek. Nesnaží se vstoupit do politiky a získat moc, aby mohli své představy uvést v život. Místo toho pražská kavárna tlačí na politiky odspodu skrze občanskou společnost a snaží se zákonodárce přimět, aby něco změnili v reakci na tento tlak. Podle Shanaáha je však tento postup velmi namáhavý, zdlouhavý a mnohdy absolutně neefektivní. Lidé z kavárny by se zkrátka měli pokusit vstoupit do politiky.

Vedle toho by ale tato „kavárna“ měla vyřešit ještě jeden problém. Měla by sjednotit své názory. „V tom ta kavárna kontrastuje s tím druhým táborem, kde názor je jen jeden a velmi silný. Já sám jsem asi před rokem na jedné demonstraci mluvil ve stejném duchu jako Petra Hůlová. Apeloval jsem na lidi, aby trpělivě vysvětlovali, vedli otevřený dialog, nenálepkovali. Ale také jsem řekl, že určitá skupina prostě už za čarou je a takové chování a způsob (ne)myšlení se prostě nesmí tolerovat,“ zdůraznil.

Jednou z možností je, aby mladí lidé vstupovali do politických stran a skrze ně se snažili něco změnit. Velcí političtí lídři se ovšem nerodí sami od sebe. K jejich zrodu pomůže kvalitní vzdělání. V této souvislosti Shanaáh vychválil exministra školství ze Strany zelených Ondřeje Lišku, který prý připravil půdu pro potřebné změny v českém školství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…