Zeman by chtěl víc ruských investic, i v souvislosti s Temelínem

09.05.2013 13:56

Prezident Miloš Zeman by rád viděl vyšší míru ruských investic v České republice, také v souvislosti s chystanou dostavbou Jaderné elektrárny v Temelíně. Rusky to řekl v projevu na recepci pořádané ruským velvyslanectvím v Praze k 68. výročí konce druhé světové války.

Zeman by chtěl víc ruských investic, i v souvislosti s Temelínem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na vrchu Vítkov se konal pietní akt při příležitosti 68. výročí ukončení 2. světové války

Zemana by uspokojilo, kdyby byl objem ruských investic v zemi za několik let někde mezi dvěma až čtyřmi procenty celkového zahraničního kapitálu v ČR a aby vzrostly také české investice v Rusku. Prezident připomněl, že zatím je podíl ruských peněz jen 0,8 procenta celkových cizích investic v ČR. Nejvýznamnějšími investory jsou Nizozemsko, Německo a Rakousko.

Spojí opět Česko své zájmy s ruskými?

Téma dostavby Temelína, obří miliardové zakázky, zmínil ve svém vystoupení také ruský velvyslanec Sergej Kiseljov. "Doufáme, že nové perspektivy česko-ruské spolupráce otevře projekt dostavby jaderné elektrárny Temelín, v němž Češi a Rusové opět spojili své zájmy a jednají společně," uvedl velvyslanec.

O dostavbu Temelína mají zájem rusko-české konsorcium firem Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress a také americký Westinghouse. Francouzskou Arevu společnost ČEZ ze soutěže vyloučila.

Zeman promluvil i s manželi Klausovými

Ruský velvyslanec je přesvědčen, že dlouholetá spolupráce ČR a Ruska v jaderné energetice "světové úrovně" přispívá k řešení otázek české energetické bezpečnosti. Dostavbu jaderné elektrárny označují někteří pozorovatelé za významnou i z pohledu energetické bezpečnosti a geopolitických zájmů, část z nich by se z těchto důvodů přikláněla spíše k západnímu spojenci.

Oslav výročí konce války se na dejvickém velvyslanectví Ruské federace účastnily stovky hostů. Nechyběli veteráni bojů, členové vlády včetně premiéra Petra Nečase (ODS) či ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09), zástupci Parlamentu, ale ani bývalý prezident Václav Klaus. S ním a s jeho ženou Livií Zeman několik minut na zahradě velvyslanectví hovořil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…