Zeman dvakrát krutě zesměšnil Bakalu. A vynadal boháčům, kteří se předvádějí

09.04.2014 10:44

Prezident Miloš Zeman dnes přednesl projev, bilancující posledních dvacet pět let české ekonomiky. Stalo se tak na konferenci sdružení Czech Top 100 s názvem „Úspěchy a otazníky české ekonomiky v posledním čtvrtstoletí“ a prezident využil této příležitosti k prezentaci svého hodnocení posledních pětadvaceti let.

Zeman dvakrát krutě zesměšnil Bakalu. A vynadal boháčům, kteří se předvádějí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

V úvodu Zeman ocenil úspěšné podnikatele, kteří podle něj představují jeho oblíbené „ostrovy pozitivní deviace“. Pro takové podnikatele by podle něj měly být určeny různé ceny typu „podnikatele roku“.

Po vzoru filmových Zlatých malin by prý ovšem prezident rád založil i anticenu, která by „oceňovala“ největší podnikatelské břídily. „A v souvislosti s děním kolem firmy New World Resources bych měl i adepta,“ zavtipkoval prezident na účet skupiny kolem podnikatele Zdeňka Bakaly, provozujícího v posledních dnech tolik propírané ostravsko-karvinské doly.

Pak poznamenal, že to říká s vědomím, že on sám bude nejspíš již podruhé oceněn podobnou anticenou, a sice Ropákem roku, ve které je kvůli svému plánu kanálu Dunaj-Odra-Labe považován letos za favorita. Sám prezident k tomu řekl: „Kdyby tu byli ekologičtí aktivisté trochu dříve, mohl tuto cenu dostat i Jakub Krčín z Jelčan za svou soustavu jihočeských rybníků, které dnes zachycují více vody než celá vltavská kaskáda,“ poznamenal.

Následně už Zeman přešel k hodnocení českých podnikatelů. Je prý rád, že přes xenofobně motivované úvahy, jak nás vykoupí zahraniční kapitál, se projevuje pravý opak. Expanze českého kapitálu se podle něj projevuje na jednu stranu tím, že Petr Kellner je schopen koupit společnost Telefónica, a na druhou stranu tím, že z tisíců malých firem se stávají střední a ze středních velké.

Občas se prý sice expanze kapitálu nezdaří - jako když ČEZ musel odepsat pět miliard za akvizici v Albánii, ale celkově náš potenciál v tomto směru roste. Přesto je podle něj co zlepšovat. Zmínil například agenturu CzechInvest, která podle něj za šéfování Martina Jahna podávala obdivuhodné výkony. „Nyní je spíše impotentní,“ zkonstatoval prezident s tím, že je velmi zvláštní, když zástupci instituce, mající zajišťovat investice, nejezdí na prezidentské zahraniční cesty, kterých se účastní desítky podnikatelů.

„Vzdávám čest baťovským, ne koženým podnikatelům,“ pokračoval prezident. Čest prý vzdává zejména podnikatelům, kteří své zisky investují zpět do firem a ne do nákupu luxusního zboží. Zeman vyjádřil názor, že lidé, kteří nedokáží přesvědčit svými schopnostmi, cítí potřebu přesvědčovat aspoň svým majetkem. „Případ šumavského bunkru hovoří za vše,“ zmínil prezident již podruhé podnikatele Zdeňka Bakalu, tentokrát v nepřímé narážce skrz jeho slavnou rezidenci v Modravě.

„Závěrem bych vyjádřil naději, že se i zde jednou prosadí skandinávský model vysokých daní,“ uvedl prezident, neboť právě tak lze podle něj získat dostatek prostředků na smysluplné investice. „Vím, že jsou tu lidé, kteří při tom dostanou hysterický záchvat. Vidím třeba Tomáše Ježka,“ rozhlédl se po sále.

Přesto prezident zastává názor, že by tak jako soukromí podnikatelé i stát měl mít odvahu k velkým investičním projektům. „Američané sjednotili národ cestou na Měsíc, což byl čistě ekonomicky zcela absurdní projekt,“ připomněl. Podle Zemana právě to, že po nás něco zůstane, dává životu smysl. A právě takové myšlení podle něj tvoří jeho oblíbené „ostrovy pozitivní deviace“.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…