Zeman jde promluvit na Gazdíkův sjezd

27.05.2013 12:26

Na celorepublikovém sněmu hnutí Starostové a nezávislí (STAN) vystoupí v pátek jako host prezident Miloš Zeman. ČTK to řekl lídr hnutí Petr Gazdík. Sněm, který se bude konat v Průhonicích u Prahy, by měl také potvrdit pokračování spolupráce hnutí s vládní TOP 09 a schválit novou podobu jejich vzájemné smlouvy. S tou už podle Gazdíka vyslovily souhlas všechny krajské sněmy STAN.

Zeman jde promluvit na Gazdíkův sjezd
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

"Miloš Zeman dlouhodobě oceňuje význam komunálních politiků. Míní, že do celostátní politiky by měli jít zkušení regionální politici," připomněl Gazdík. Dodal, že mezi členy STAN je takových politiků nejvíc ze všech českých stran.

Na sněmu vystoupí také kníže, Kalousek a Bělobrádek

Kromě hlavy státu by na sněmu měli promluvit předseda a první místopředseda partnerské TOP 09 Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek a také šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Původní smlouva Gazdíkova hnutí s TOP 09 o spolupráci vypršela na konci loňského roku, obě strany nyní spolupracují na základě neformální dohody. Gazdík je předsedou společného poslaneckého klubu obou uskupení, ve vládě STAN zastupuje ministryně kultury Alena Hanáková.

Sněm, na kterém se sejde více než 150 delegátů hnutí, by měl přesně určit, jaké programové priority chce mít hnutí STAN pro další období v dokumentu zakotvené, a stvrdit finální podobu smlouvy. Mezi priority hnutí by mohly patřit věci jako snaha snižovat byrokracii, další reforma veřejné zprávy či snaha změnit způsob přerozdělování evropských peněz.

Na programu budou také volby v roce 2014

Starostové chtějí na sněmu jednat i o přípravě na volební rok 2014, kdy Česko čekají čtvery volby, a o spolupráci s některými dalšími regionálními hnutími, kterým chce STAN nabídnout pomoc při řešení problémů na celostátní úrovni.

Po debaklu vládních stran v loňských krajských volbách se začalo hovořit o možném rozchodu TOP 09 a STAN. Starostové uspěli tam, kde svou spolupráci s TOP 09 příliš nezdůrazňovali. Z některých regionálních organizací hnutí pak zazněly nápady na větší emancipaci hnutí či neprodloužení dohody o spolupráci.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…