Zeman je zdevastovaná ruina, padlo. Co novinář napsal o Drahošovi, se mnohým nebude líbit

03.03.2019 20:01

Příznivci slovenského prezidenta Andreje Kisky se dost často nechvalně vyjadřovali vůči české hlavě státu Miloši Zemanovi. Nyní zase zdvihla vlnu „vášní“ slovenská kandidátka na prezidentku Zuzana Čaputová. V diskusi na sociální síti pod obrázkem, na němž mají čtenáři hledat deset rozdílů mezi ní a Zemanem, se sešla řada zvučných jmen.

Zeman je zdevastovaná ruina, padlo. Co novinář napsal o Drahošovi, se mnohým nebude líbit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Drahoš

„Už teď Slovákům závidím prezidenta Andreje Kisku. Když si zvolí paní Zuzanu Čaputovou, puknu závistí! Inu, Slováci nás nejen dohnali, ale i předehnali! Mají vkus!“ poznamenal aktivista Robin Suchánek, jenž obrázek sdílel. 

„Tak v porovnání se Zemanem by byl dobrý prezident i gorilák Richard,“ poznamenal s úsměvem v diskusi novinář, režisér a cestovatel Dan Přibáň. 

Anketa

Propukla krize v SPD. Na čí straně stojíte?

hlasovalo: 5443 lidí

„Něco by se našlo. Prezidentem republiky má být zkušený politik. Ne ten, co politiku objeví až v den, co oznámí prezidentskou kandidaturu. Drahoš je odstrašující příklad,“ poznamenal následně novinář z veřejnoprávního Českého rozhlasu Radko Kubičko. „Zkušený politik neznamená automaticky dobrý politik. Avšak nezkušený amatér je takřka vždy špatný politik. Začínající lékař také neoperuje rovnou náročnou operaci a začínající herec nemá hned hlavní roli v Národním. Ani začínající novinář nemoderuje hned hlavní zprávy,“ dodal následně. 

„Není pravda, že prezident má být zkušený politik. A nemusíme chodit pro příklady daleko – Andrej Kiska je fenomenální prezident a zkušenosti z politiky neměl. Václav Havel jakbysmet,“ rozhořela se následná diskuse.

„Obávám se, že Andrej Kiska je přesně toho naopak důkazem. To, že opouští úřad takto nezodpovědně a vlastně postupně, to jen dokresluje. Je to nafouknutá bublina a mluvka. Václav Havel je jiný případ, toho zrodil zásadní společenský převrat. To pak ke slovu přirozeně přicházejí nepolitikové. Ve standardních poměrech by to měl těžší. Sám nikdy nekandidoval a kterou stranu podpořil, ta prohrála,“ zareagoval však nesouhlasně Kubičko. 

„Drahoš řídil velkou instituci a vyjednával s premiéry a ministry a zahraničními partnery. Kvalifikované lidi by si k sobě našel hned. Místo toho máme zdevastovanou ruinu s Mynářem a Nejedlým, dřív se Šloufem. Není co řešit,“ zastal se pak například Drahoše sociolog a spisovatel Jan Jandourek. 

„Škemrat u politiků o peníze není politika. U Drahoše se projevovaly základní neznalosti a hodně lidí to poznalo. Jeho kampaň byla ubohá. Právě proto nevěřím politickým rychlokvaškám. Ale proti gustu...“ reagoval Kubičko. „A i když chápu, že se vám nelíbí Zeman, stejně to nic nemění na tom, že vrcholným politikem má být vrcholný politik, nikoli nadšený, byť sympatický diletant,“ dodal.

„Drahoš prohrál opravdu těsně, mimo jiné proto, že Zeman v druhém kole zmobilizoval nevoliče lživou kampaní financovanou z pochybných zdrojů. Tolik asi k tomu škemrání o peníze. Zeman možná nemusí škemrat, když mu to zatáhnou divní lidé v pozadí, kteří tím sledují vlastní zájmy,“ zastal se ještě současného senátora Jandourek.

Kubičko však v diskusi pokračoval nadále. „Já Zemana nehájím, je důkazem, že i zkušený politik může selhat. Z dua Drahoš–Zeman byl ale Zeman rozhodně lepší variantou. Věci ale nestojí Zeman kontra Drahoš. Oba byli špatnými kandidáty a jejich volba byla z deště pod okap. Spíše se zamysleme, proč česká politika generuje tak mizernou nabídku. A jak je vidět, slovenská bohužel taky,“ uzavřel.

Své pak napsal také bývalý manažer TOP 09 a majitel agentury Produkujeme.cz Jaroslav Poláček. „Dovolím si jeden postřeh: demokratická opozice na Slovensku se po asi deseti letech dokázala shodnout a odstoupil konkurent paní Čaputové. Proto má mimo jiné ta dáma šanci. Palec nahoru pro nové strany,“ podotkl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky pátrání po její minulosti seznám…