Zeman na Hradě přijal šéfa čínské diplomacie. A brzy prý dorazí i tamní prezident

13.10.2015 18:35

Prezident Miloš Zeman na Pražském hradě přijal čínského ministra zahraničních věcí Wang Yi. Během setkání se probíralo nejen další prohloubení obchodní spolupráce Česka s Čínou, ale i chystaná historicky první návštěva čínského prezidenta v ČR.

Zeman na Hradě přijal šéfa čínské diplomacie. A brzy prý dorazí i tamní prezident
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman na Hradě přijal čínského ministra zahraničí Wang Yi.

Na návštěvě Prahy je v současné době ministr zahraničních věcí Čínské lidové republiky Wang Yi. Čínského šéfdiplomata nejprve přijal jeho český protějšek Lubomír Zaorálek, později premiér Sobotka. Následně se mu dostalo přijetí na Pražském hradě u prezidenta Miloše Zemana.

„Během jednání si pan prezident s ministrem zahraničí ČLR potvrdili zájem o uskutečnění návštěvy prezidenta Čínské lidové republiky v České republice v příští roce,“ řekl ParlamentnímListům.cz hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Tématem schůzky podle jeho slov bylo i česko-čínské investiční fórum, které se uskuteční na Pražském hradě v listopadu tohoto roku. „Předpokládá se velká účast zástupců z čínské strany. Panuje shoda v tom, že existuje velký potenciál pro rozvoj vzájemného obchodu, potenciál v turistickém ruchu a spolupráce v oblasti infrastruktury a nových technologií,“ uvedl dále ke schůzce Ovčáček.

„Na jednání se probíral i projekt Nové hedvábné stezky. Pan prezident uvedl, že v tomto směru mohou nabídnout své zkušenosti české společnosti v oblasti železniční dopravy. Pan prezident připomněl, že svému čínskému protějšku věnoval jabloň. Ministr zahraničních věcí ČLR doplnil, že společně můžeme vysadit sad jabloní,“ dodal mluvčí prezidenta republiky pro ParlamentníListy.cz.

Jabloň se stala jakýmsi symbolem obnovy úzkých česko-čínských vztahů. Při své první návštěvě říše středu loni v říjnu její sazenici věnoval prezident Zeman svému protějšku Si Ťin-pchingovi. Ten letos během druhé návštěvy českého prezidenta v Pekingu poznamenal, že „naše společné vztahy rostou jako jabloň, kterou jste mi daroval“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…