Zeman nám rozleptává "stojedničku", naznačila Němcová. Komentovala i Nečasovy "svině"

01.08.2013 8:28

Miroslava Němcová (ODS) předpokládá, že všichni poslanci z deklarované "stojedničky" budou hlasovat proti vyslovení důvěry vládě Jiřího Rusnoka. Prezident Miloš Zeman se podle ní snaží "stojedničkovou" většinu rozleptat, a také proto si pozval na schůzku do Lán exministra a úřadujícího předsedu ODS Martina Kubu.

Zeman nám rozleptává "stojedničku", naznačila Němcová. Komentovala i Nečasovy "svině"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová, předsedkyně Poslanecké sněmovny

Němcová v rozhovoru pro deník MF Dnes uvedla, že i když necítí konkrétní nátlak na některého z poslanců, je patrný tlak obecnější, jednak od členů vlády, kteří se prý na ministerstvech chovají jako na dobytém území, jednak jsou zde podle ní různé vzkazy od prezidenta.

Vzkaz "stojedničce". Chce nabourávat a rozleptávat

Za snahu Zemana vnést mezi koaliční poslance nejistotu, považuje předsedkyně sněmovny i nedávné zveřejnění fotografie, na níž se v Lánech radí s úřadujícím předsedou ODS Martinem Kubou. "Není náhoda, že právě tuto fotografii prezident zveřejnil. Ano, by to jednoznačný vzkaz 'stojedničce'. Je to jedna z těch věcí, které ji mají vnitřně rozleptávat a nabourávat. Vytvářet prostor pro spory," říká Němcová.

"Na taková pozvání bychom do doby, než vznikne vláda s podporou sněmovny, neměli reagovat. Bylo by dobré odolat lákání k podobným schůzkám, protože pak vidíme, k čemu to má sloužit," říká kriticky poslankyně.

S Kubou už si prý celou záležitost vyjasnili. "Rozumím, že to byla slušnost a že solární energetika je vážné téma. Zda to bylo opravdu jediné téma tohoto setkání, to vědí jen ti aktéři. Myslím, že ta schůzka měla toto téma jen jako zástěrku," pochybuje politička.

Zeman chce moc. Proto se snaží oslabit strany

Pokud přijmeme tezi, že prezident chce do svých rukou soustředit co největší moc, je logické, že se snaží nabourávat parlamentní strany, které by se mu jinak mohly postavit. "Období po hlasování o Rusnokově vládě bude velkým testem nejen pro 'stojedničku', bude to těžší období než dosud. Čas rozleptává vůli a to dobře vědí ti, kteří promýšlejí nějakou strategii z Hradu," dodává Němcová.

Požadavek prezidenta na 101 notářsky ověřených podpisů považuje kandidátka pravice na premiérku za bizarní a neuctivý. Redaktor deníku poslankyni oplatil otázkou, zda není stejně neuctivé, jak poslanci ODS mluví o státním zastupitelství, zejména jde o slova expremiéra Petra Nečase, který označil žalobce za "lidský dobytek a svině".

"Vím, o jaká jde slova. Nebudu komentovat výroky Petra Nečase. Myslím, že člověk, který je do té věci namočen, těžko hledá hranici. Zdráhám se mu říct, aby volil mírnější komentáře. Nevím, jestli ho o to mám žádat," pochybuje Němcová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…