Zeman odhalil příběh o Langšádlové. Ztrapnil Pekarovou. To vše ve Sněmovně

24.01.2024 12:14 | Reportáž

Sněmovní seminář o budoucnosti Evropy i ČR hostil bývalou hlavu státu. Miloš Zeman vystoupil s obsáhlým projevem, který tradičně pronesl spatra. Vedle popisu současné ekonomické katastrofy, a jak přesně uvedl, degenerace řady důležitých oborů, vzpomněl i na setkání s nynější ministryní pro vědu, výzkum a inovace Helenou Langšádlovou, která se mu prý podbízela, ale o oboru nevěděla vůbec nic. Dotkl se i Markéty Pekarové Adamové kvůli výrokům o tchajwanské továrně. Vystupování mnoha politiků mu prý připomíná projevy Milouše Jakeše.

Zeman odhalil příběh o Langšádlové. Ztrapnil Pekarovou. To vše ve Sněmovně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident Miloš Zeman vystoupil na semináři Evropa a svět 2030 pořádaného pod záštitou poslanců Vladimíra Zlínského a Marie Pošarové

Bývalý prezident republiky vystoupil na semináři Evropa a svět 2030 – Prognózy vývoje v Evropě a ve světě do roku 2030 a vliv na prosperitu České republiky, který v úterý v Poslanecké sněmovně organizují poslanci SPD Vladimír Zlínský a Marie Pošarová.

Anketa

Oceňujete, že Vít Rakušan šel v Karviné diskutovat do hospody?

hlasovalo: 31269 lidí

Kromě jmenovaných zákonodárců vystoupil v úvodu šéf SPD Tomio Okamura, promluvil expert v oblasti energetiky Pavel Janeček, ekonomka Ilona Švihlíková, publicista Michal Semín nebo bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý. S hlavním projevem, který přilákal stovky hostů, vystoupil exprezident Miloš Zeman. Organizátoři připomněli, že kromě desetiletého mandátu hlavy státu vykonával též funkci předsedy Poslanecké sněmovny a předsedy vlády. 

Zeman vystoupil se zdrcující kritikou současné vládní garnitury, která způsobila dle jeho slov ekonomickou katastrofu a kvůli amatérům v pozicích jednotlivých ministrů je příčinou degenerace mnoha důležitých segmentů včetně rozvoje vědy a techniky.

Zkraje připomněl bývalý prezident projev Tomia Okamury na plénu Sněmovny z minulého týdne, kdy se šéfovi SPD podařilo pokořit světový rekord, když bez přerušení a jediné pauzy hovořil v kuse 10 hodin a 44 minut. „Pane předsedo Okamuro, ještě jednou vám blahopřeji ke světovému rekordu v délce parlamentních projevů,“ uvedl. 

„Chtěl bych ve svém vystoupení podrobit zdůvodněné kritice dosavadní projekty, ať už se jedná o agendu 2030, o představu Česko ve formě nebo Česko na křižovatce. Zde bych si vypůjčil bonmot jednoho politického kolegy, že tato křižovatka spíše připomíná kruhový objezd. A v každém případě bych se pokusil zdůvodnit, proč se domnívám, že tyto vize nebo představy jsou nekvalitní,“ konstatoval Miloš Zeman.

Dnešní situaci přirovnal k úpadku v době komunistické totality. „Dovolte mi, abych začal poněkud zdaleka, ale nelekejte se, délkou svého vystoupení ani nehodlám konkurovat panu předsedovi Okamurovi. Proč začínám zdaleka? Někdy počátkem 60. let, kdy komunistický režim utrpěl ekonomický neúspěch projevující se například pětiprocentním poklesem národního důchodu, se hledala nová vize a tato vize byla charakterizována dílem, které se jmenovalo Civilizace na rozcestí. Hlavním autorem týmu této knihy byl Radovan Richta, já jsem tehdy byl nejmladším členem Richtova týmu a s úctou a obdivem jsem naslouchal projevům jednotlivých členů tohoto týmu. Během doby jsem si ale uvědomil, že v těch krásných větách o vědecko-technické revoluci, o automatizaci, která vystřídá mechanizaci a o plejádě nejrůznějších vědeckých objevů cosi chybí. A to byl řídicí prvek. Prvek rozhodování, prvek společenské nebo politické decize. Chci tvrdit, že něco podobného prožíváme i dnes. Některé oficiální prognózy jsou vykastrovány, protože eliminují společenskou decizi, kvalitu naší politiky včetně kvality jejích představitelů. Konec konců, slyšel jsem teď referát o energetice. Je to hezké, ale jaksi se zapomnělo, že to byla Topolánkova vláda, která zrušila tender na dostavbu Temelína, takže sebekrásnější křižovatky, formy a agendy 2030 jsou zcela impotentní, pokud do nich nezahrnujeme kvalitu společenské, respektive politické decize,“ vyslovil se bývalý prezident republiky.

Anketa

Bude Donald Trump v listopadu zvolen prezidentem USA?

89%
6%
hlasovalo: 26570 lidí

„Nyní bych tuto tezi rád velmi stručně ilustroval. Když jsem mluvil o komunismu, autoři těch vědecko-technických vizí byli velmi ohební. Například o Radovanu Richtovi se říkalo, že to byl delegát obou 14. sjezdů. Jednoho ve Vysočanech protestujícího proti sovětské okupaci a druhého, který tuto okupaci naopak schválil. Až na čestné výjimky, nezakotvení hlasatelé vědecko-technické revoluce se ochotně shrbili i pod nastupující politickou, v podstatě okupační mocí. Vědecko-technický rozvoj kromě oné knihy a dalších populárních brožur byl natrvalo zastaven. Kdysi jsem to v jednom článku charakterizoval citací jednoho komunistického funkcionáře, který zastavil výrobu polovodičů s tím, že si počkáme na celovodiče. Ty se ovšem neobjevily a degenerace pokračuje dodnes, včetně tchajwanské továrny v Drážďanech, což jedna politička označila za velký úspěch České republiky,“ připomněl slova předsedkyně TOP 09 a Sněmovny Markéty Pekarové Adamové.

Některá vystoupení našich politiků a političek mu prý připomínají výroky Milouše Jakeše. „Tato podobnost není čistě náhodná, proto bych se chtěl pokusit vám říci, že všechny tyto vize budou pouze prázdnou skořápkou do té doby, dokud na rozhodování dosáhnou lidé tu zakazující polovodiče, tu způsobující degeneraci českého školství, kde stávkuje 72 procent škol, degeneraci českého zdravotnictví a samozřejmě i degeneraci té oblasti, o níž tady mluvíme, tedy degeneraci vědy a techniky,“ sdělil Zeman natvrdo.

„Zjistil jsem, a je to zajímavé, že máme ministryni pro vědu, výzkum a inovace. Dověděl jsem se, že je to bývalá majitelka penzionu, budiž, že je snad už bývalá místopředsedkyně ministrany TOP 09, ale když jsem ji přijímal jako adeptku na vědu výzkum a inovace, zjistil jsem, že o prvním, druhém ani třetím neví zhola nic. Chtěla se mě v našem rozhovoru zalíbit a prohlásila, že má ráda Izrael. Řekl jsem jí, že si toho vážím, ale že není adeptka na ministryni zahraničí. A několik kontrolních otázek prokázalo, že paní Langšádlové je věda, výzkum a inovace bytostně vzdálená. Protože se říká, že ryba smrdí od hlavy, tak v případě, že ministryně pro tento resort je kvalifikována stejně jako například ministr zemědělství coby teolog je kvalifikován pro zemědělství, pak nemůžeme předpokládat, že její podřízení budou moci podávat zářivé výkony,“ myslí si Miloš Zeman.

Netýká se to prý pouze jednoho ministra. „Mohl bych zde citovat zajímavé práce Ericha Jantsche o tom, že skutečná věda a technika musejí mít prostředí s talentovanými a nadšenými lidmi, kteří mají prostor pro skutečné inovace. Připomněl bych slova bývalého předsedy Senátu Jaroslava Kubery, který na jedné konferenci ODS prohlásil, že politologové se u nás množí jako hraboši. Sice chápu důraz, který je kladen na společenské vědy včetně politologie, nicméně z vlastní zkušenosti mohu říct, že mezi politologií a reálnou politikou je zhruba stejný vztah jako například mezi sexuologií a reálným sexem. Od sexuologa nemůžeme očekávat, že se stane Casanovou, od politologa nemůžeme očekávat, že se stane dobrým politikem,“ pustil se Zeman do výkonu premiéra Fialy, aniž ho jmenoval. 

„Proto mi dovolte, abych skončil diagnózou nemoci, která v současné době provází Českou republiku. Touto nemocí je nekompetence vlády, šířící se do dalších a dalších oblastí. Tato vláda není ani pravicová ani levicová, tato vláda není ani konzervativní ani liberální. Tato vláda je odborně nekompetentní. Tedy je vládou amatérů. Milí přátelé, veškeré řeči o vědecko-technické revoluci, které budeme opakovat po 70 letech od Radovana Richty, jsou v lepším případě plácnutím do vody, a v horším případě zastíráním této smutné pravdy,“ pokračoval exprezident.

Dotkl se i současného vývoje umělé inteligence a posteskl si, že bychom měli upřednostňovat inteligenci přirozenou. „Protože umělou inteligencí přirozenou inteligenci nenahradíš. Z toho všeho vyplývá lék na ekonomickou a politickou katastrofu, kterou dnes prožíváme a kterou si ještě úplně neuvědomujeme, protože její dopady nás teprve čekají. Mluvíme-li o nemoci, je třeba mluvit i o léku proti této nemoci. Budu se opět opakovat. Tak jako jsem vzpomínal na své členství v Richtově týmu, tak se skromností sobě vlastní vzpomenu na své vystoupení na Letenské pláni v listopadu 1989. Tehdy jsem toto vystoupení skončil slovy: Chceme svobodné volby. Dovolte mi, abych tuto výzvu opakoval i dnes,“ konstatoval bývalý prezident republiky Miloš Zeman na sněmovní půdě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

P. Zeman nemá mezi politiky konkurenci!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAlena F. , 24.01.2024 12:31:00
Bravo! Chceme SVOBODNÉvolby!

|  20 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…