Zeman píše Hřibovi. Jde o vrácení majetku, zabaveného židovské rodině nacisty

16.05.2021 16:45

Praha žádá po Ruské federaci, aby vrátila část území Stromovky, který kontroluje od okupace Československa po srpnu 1968. Prezident Miloš Zeman teď žádá pražského pirátského primátora Zdeňka Hřiba, aby podle stejného mustru Praha vracela majetek židovským rodinám, který jim v Praze zabavili nacisté.

Zeman píše Hřibovi. Jde o vrácení majetku, zabaveného židovské rodině nacisty
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček prozradil serveru Lidovky.cz, aby Praha rozhodla v žádosti paní Annie Kikayon, jež Prahu žádá o vracení majetku, který její rodině zabavili nacisté. Podle Ovčáčka je totiž prezident hluboce přesvědčen, že historické křivdy se mají napravovat.

„Mohu potvrdit, že se pan prezident přímluvou (formou dopisu) obrátil na pražského primátora,“ uvedl hradní mluvčí Jiří Ovčáček. To je ovšem podle něj také to jediné, jak se Zeman může v celé věci angažovat.

Praha už jednou v žádosti paní Kikayon rozhodla odmítavě, ale bude rozhodovat znovu.

„Záležitosti týkající se majetku města standardně řeší gesčně odpovědný radní Jan Chabr, řešil tedy i tuto konkrétní záležitost. Proto jej požádám o návrh odpovědi na dopis prezidenta Miloše Zemana,“ sdělil primátor.

Chabr dal najevo, že město chápe závažnost celé situace.

„Chápeme mimořádnou nespravedlnost, která se stala. Náš odbor legislativy k případu každopádně měl poměrně jasné a pevné stanovisko. Ale chceme se věcí ještě zabývat, proto ji předložíme k projednání orgánům zastupitelstva, to znamená výboru pro majetkové podíly, případně výboru pro legislativu, a budeme hledat možnou cestu,“ sdělil Chabr.

Spor se vede o dům v Letohradské ulici a pozemky na Zbraslavi a dal by se vyřešit relativně snadno, kdyby Praha darovala majetek jejích předků paní Kikayon.

Podobných případů je mnohem víc, na území Prahy jde podle serveru o stovky objektů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…