Zeman převezme pověřovací listiny od nových velvyslanců

02.09.2014 6:15

Nový německý velvyslanec v Česku Arndt Freytag von Loringhoven a jeho kolegové z Estonska a Ázerbájdžánu dnes předají své pověřovací listiny do rukou prezidenta Miloše Zemana. Oficiálně se tak ujmou svých funkcí. Ještě tento měsíc stejný akt čeká i nového amerického ambasadora Andrewa Schapiroa.

Zeman převezme pověřovací listiny od nových velvyslanců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Předání pověřovacích listin formálně završuje proces nástupu nového velvyslance. Do místa svého působení šéfové misí většinou přijíždějí v předstihu, aby se stihli s novým úřadem seznámit. Například Freytag von Loringhoven dorazil do Prahy před téměř měsícem. Kromě něj budou moci po dnešku v Česku začít oficiálně úřadovat také estonský ambasador Sten Schwede a zástupce Ázerbájdžánu Farid Šafijev.

Na předání pověřovacích listin čeká ještě desítka dalších velvyslanců

Zanedlouho osmapadesátiletý Freytag von Loringhoven má za sebou kromě diplomatické kariéry i působení v čele německé rozvědky - v letech 2007 až 2010 byl jejím viceprezidentem. Velvyslaneckého postu se ujímá v době, kdy Česko a Německo vyřešily dlouhotrvající problém budovy ambasády SRN v Praze. Lobkovický palác na Malé Straně, kde velvyslanectví sídlí, chtěl Berlín od českého státu koupit, obě strany se ale nedokázaly shodnout na ceně za tuto barokní památku. Nakonec se vlády dohodly na dlouhodobém pronájmu paláce, kde by německá ambasáda měla sídlit dalších 50 let.

Na předání pověřovacích listin Zemanovi čeká ještě zhruba desítka dalších velvyslanců. Tím z českého pohledu nejvýznamnějším je nový ambasador USA Shapiro, který do Česka přiletěl 18. srpna a ve funkci nahradil Normana Eisena. Právník s českými kořeny by podle informací ČTK měl na Pražský hrad své pověřovací listiny přinést v druhé polovině září.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…