Na Ukrajině jsou potřeba co nejdříve svobodné volby, shodli se Zeman a Blair

08.03.2014 19:45

Prezident Miloš Zeman přijal v sobotu na zámku v Lánech bývalého britského premiéra Tonyho Blaira. Oplácí mu tak setkání z Londýna, které se odehrálo před dvěma lety. Blair se zúčastnil odpoledne v Praze fóra zaměřeného zejména na ekonomiku.

Na Ukrajině jsou potřeba co nejdříve svobodné volby, shodli se Zeman a Blair
Foto: archiv
Popisek: Prezident Miloš Zeman a bývalý britský premiér Tony Blair

Setkání českého prezidenta a bývalého britského ministerského předsedy začalo v 19:15. Tony Blair se nejprve zapsal do pamětní knihy zámku v Lánech a převzal dary od prezidenta Miloše Zemana. Dostal anglické vydání známé knihy Osudy dobrého vojáka Švejka od Jaroslava Haška a několik CD s hudbou rozličných žánrů v podání českých kytaristů. Hra na kytaru prý totiž patří mezi Blairovy záliby. Poté se oba odebrali přibližně na hodinu do soukromí, kde chtěli například prodiskutovat vyhrocené události na Ukrajině a situaci v Evropské unii.

"Oba dva se shodli v tom, že EU potřebuje silné vedení, protože jedině silné vedení může zajistit úspěšnost integračního procesu, a dále na tom, že pokud jde o situaci na Ukrajině, je zapotřebí podporovat proces svobodných voleb v co nejkratší době spojený s federalizací a decentralizací Ukrajin," uvedl tiskový mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Oba politici se spolu setkali již před dvěma lety u příležitosti zahájení olympijských her v Londýně. Hovořili tehdy mimo jiné o Zemanově předvolební kampani, když kandidoval na prezidenta.

Na odpoledním fóru Hospodářských novin se debatovalo za účasti českých politiků a podnikatelů o budoucnosti Evropy, jejím hospodářském růstu a konkurenceschopnosti českých a evropských podniků.

Blair byl předsedou britské vlády od roku 1997 do roku 2007. Stál v čele labouristické strany, která se pod jeho vedením transformovala v reformovanou "New Labour". Strana sociálnědemokratického charakteru se snaží najít střední cestu mezi silami tržní ekonomiky a sociální spravedlností. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pan

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…