Zeman prohlídkou starobylého města Wu-čen ukončí návštěvu Číny

06.09.2015 6:00

Prezident Miloš Zeman dnes ukončí návštěvu Číny, během níž se zúčastnil vojenské přehlídky u příležitosti 70. výročí konce druhé světové války a byl přítomen podpisu tří významných ekonomických dohod. Na programu má dnes prezident výlet do historického města Wu-čen, kde se projede lodí po vodním kanále. Rovněž by se měl setkat s vedením provincie Če-ťiang.

Zeman prohlídkou starobylého města Wu-čen ukončí návštěvu Číny
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou

Zeman byl v Číně již loni v říjnu; při nynější cestě navštívil Peking a Šanghaj. Na oslavy konce války do čínského hlavního města přijel jako jediný vůdce členské země Evropské unie. Mezi hosty přehlídky konané ve čtvrtek byl i ruský prezident Vladimir Putin, s nímž se Zeman ještě týž den sešel k jednání. V pátek se český prezident setkal se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem.

V Šanghaji Zeman přihlížel podpisu smluv, na jejichž základě čínská investiční skupina CEFC vstupuje do českých společností Travel Service, Pivovary Lobkowitz a mediální firmy Médea Group a Empresa Media.

Dnes prezident zavítá do starobylého města Wu-čen, které bylo vybudováno podél Velkého čínského kanálu spojujícího Peking a město Chang-čou, jež je metropolí provincie Če-ťiang. Nejstarší část tohoto kanálu byla vytvořena v pátém století. Mezi dochované památky Wu-čenu patří například lihovar, barvírna látek nebo taoistický klášter a také spousta mostů.

Kolem 16:00 místního času (10:00 SELČ) by měl prezident nastoupit do letadla a vydat se zpátky do Prahy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…