Zeman prozradil první věc, kterou domluvil s Kiskou na Pražském hradě. Je v rozporu s protokolem

09.07.2014 13:48

Tak dobré vztahy, jaké mezi sebou mají Česká republika a Slovensko, mezi sebou nemají žádné jiné evropské státy. Na krátkém setkání prezidentů ČR a SR s novináři to uvedla slovenská hlava státu Andrej Kiska, který také vyjádřil soustrast nad úmrtím čtyř českých vojáků v Afghánistánu.

Zeman prozradil první věc, kterou domluvil s Kiskou na Pražském hradě. Je v rozporu s protokolem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Kiska a Miloš Zeman

Zeman uvedl, že získal od slovenského prezidenta „jistou podporu“ přičlenit k zemím visegrádské čtyřky nově i Slovinsko.

Český prezident odmítl, že by vztahy obou prezidentů zhoršoval fakt, že zatímco on se považuje za levicového politika, Kiska za politika pravého středu. „Dálnice, která bude spojovat ČR a SR není ani pravicová nebo levicová, ale buď dobrá, nebo špatná,“ poznamenal Zeman.

Podle něj v politice funguje při navazování přátelských vztahů „personální chemie“, přičemž při dnešním setkání oba politici v této personální chemii „pokročili“.

První základní změna, kterou oba politici na Pražském hradě dnes dojednali, je jen ceremoniálního rázu. „Při pracovním obědě budeme oproti protokolu sedět vedle sebe, abychom si mohli povídat,“ poznamenal Zeman.

Upozornil, že vzhledem k tomu, že energetický mix obou zemí je podobný, budou na evropské úrovni usilovat o snížení Evropskou komisí požadovaného podílu energie z obnovitelných zdrojů, který má být nejméně 27 %.

Strach z eura je prý strachem z neznámého

V reakci na novinářský dotaz Zeman uvedl, že je příznivcem přijetí eura v ČR. K faktu, že podobný názor má jen 30 % českých občanů, zatímco na Slovensku je většina obyvatel s eurem spokojena, poznamenal, že tomu říká „strach z neznámého“.

Podle Zemana si v Česku euro přejí tři čtvrtiny českých exportérů. A management všech podniků prý tvrdí, že zavedení společné evropské měny by podpořilo příliv zahraničních investic do ČR.

Slovenský prezident vyzdvihl kvalitu pražského Protonového centra. V minulosti, kdy se věnoval charitativním činnostem, prý posílal nemocné slovenské děti na léčbu protonovým ozařováním až do USA, nyní je stačí odvézt „jen“ do Prahy.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

19:50 Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

Sociální demokracie se snažila zrušit registraci koalice ČSSD pro volby do Evropského parlamentu. Zk…