Zeman se blíží k vítězství, bojí se Petr Honzejk. A Jiří Drahoš čelí zlému nařčení: Svědek promluvil

12.12.2017 7:01

Šest důvodů, proč rostou šance na znovuzvolení prezidenta Miloše Zemana hlavou státu, přinesl komentátor Petr Honzejk na serveru iHNed.cz.

Zeman se blíží k vítězství, bojí se Petr Honzejk. A Jiří Drahoš čelí zlému nařčení: Svědek promluvil
Foto: ReproFoto: Facebook
Popisek: Miloš Zeman pronesl projev na konferenci SPD.

Podle Petra Honzejka má teď Miloš Zeman vítr v plachtách a jako úřadující prezident má oproti protikandidátům řadu výhod. Jednou z nich je podle Honzejka role při sestavování vlády, kdy prezident je nepřetržitě vidět v médiích. 

„Především ale Zeman dokázal šikovně ‚zorganizovat‘ termíny ústavních kroků tak, aby k hlasování o důvěře vládě došlo bezprostředně před prvním kolem prezidentských voleb. Vystoupí ve Sněmovně, přičemž se nepochybně nepředvede konfrontačně, ale ‚státnicky‘. To utvrdí jeho příznivce a otupí nechuť těch, kterým vadí,“ zmínil Honzejk.

Anketa

Vadí vám, jak se Tomio Okamura chová k novinářům?

8%
92%
hlasovalo: 14028 lidí

Jako další důvod pak Honzejk vidí spojeneství s Andrejem Babišem (ANO), kdy si hlava státu může být jistá, že proti němu premirér neřekne půl slova, neboť potřebuje Zemanovu spoluppráci. 

Původní text ZDE.

Důležité je také, jak tvrdí Honzejk, spojenectví s okamurovci a s komunisty. „V celém poli kandidátů není nikdo, kdo by oslovoval protestně naladěné voliče lépe než Zeman. Prezident o víkendu vystoupil na sjezdu SPD, voliči Okamury jsou jeho. S komunisty, kteří vlastního kandidáta také nemají, je to podobné,“ sdělil Honzejk.

Zmínil rovněž „prezidentskou“ televizi TV Barrandov, kde si Zeman užívá přízně, stejně tak jako neomezených prostředků na kampaň.

Jako poslední bod pak Honzejk zmiňuje problémy Jiřího Drahoše, kdy kampaň bývalého šéfa Akademie věd ztrácí dynamiku. „Je možné, že Drahoš nakonec neprojde do druhého kola, což by bylo pro Zemana plus, protože v souboji s kterýmkoli jiným kandidátem by, jak naznačují průzkumy, zvítězil,“ uzavřel Honzejk.

Server Britské listy pak přináší zprávu o tom, jak vznikal rozhovor s Jiřím Drahošem pro časopis Xantypa. „Pokud se pan Drahoš pasuje do role ochránce demokratických hodnot, měl by vědět, že mezi pojistky demokracie patří svobodná práce novinářů. Ale právě tuto svobodu pan profesor se svými příznivci během kampaně alespoň v jednom případě pošlapal,“ poznamenal novinář Ivan Větvička na serveru Britské listy. 

Původní text ZDE.

Podle jeho slov letos na jaře Xantypa odmítla otisknout rozhovor, jenž mimo jiné Jiřího Drahoše i kritizoval. „Poté za ním redakce vyslala autorku, která se ani nepokusila o kritický pohled a výsledek její práce vyšel v zářijové Xantypě. Jiří Drahoš o této změně musel vědět, neboť odmítnutý text autorizoval,“ píše Větvička, jenž rozhovor natočil v březnu a v květnu byl v Xantypě odmítnut.  

„Pokud by panu Drahošovi opravdu záleželo na férovém průběhu voleb, měl by nejprve kultivovat vlastní kampaň a své příznivce,“ míní Větvička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…