Zeman se nepoučil z minulosti a v otázce sankcí se chová ostudně, tvrdí polský europoslanec

06.10.2014 7:28

Polský europoslanec a místopředseda nejsilnější Evropské lidové strany Jacek Saryusz-Wolski míní, že Evropa udělala spoustu chyb, válku s Ruskem o Ukrajinu ale ještě údajně neprohrála. Aby k tomu nedošlo, musí přitvrdit sankce, které podle něj jako jediné fungují. A český prezident, který tvrdí opak, se prý chová ostudně.

Zeman se nepoučil z minulosti a v otázce sankcí se chová ostudně, tvrdí polský europoslanec
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Otrokovicích

Největší chybou Západu ve válce o Ukrajinu byla podle Saryusz-Wolskiho neschopnost dlouhou dobu pochopit skutečné záměry Ruska. „Chybou bylo, že jsme věřili, že naše vstřícná politika snahy o strategické partnerství s Moskvou dokáže Rusko civilizovat. A to v situaci, kdy nejméně posledních deset let Moskva zbrojila a připravovala se k vojenské agresi,“ uvedl v rozhovoru pro MF Dnes.

Odložení realizace zóny volného trhu mezi Evropskou unií a Ukrajinou o rok považuje polský europoslanec, jenž je podle MF Dnes brán v Bruselu za největší autoritu v otázkách Ukrajiny, za další velkou chybu. „Odložení zóny volného obchodu s Ukrajinou Moskvu povzbudilo. A Rusko bude dál užívat všechny možné způsoby tlaku na Ukrajinu, včetně dalšího obsazování území východní a jižní Ukrajiny, aby odvrátilo Kyjev od cesty do EU. Protože to je cílem Ruska,“ myslí si Saryusz-Wolski.

Západ na snahu Ruska navrátit Kyjev do své sféry vlivu může podle polského europoslance reagovat čtyřmi způsoby. První možnost - vojenská intervence - je  vyloučená. Zbývají tedy tři uskutečnitelné možnosti: podpora Ukrajiny všemi možnými způsoby, prodej zbraní Ukrajině a zavádění tvrdších sankcí proti Rusku, přičemž výsledky prý ukazují, že sankce jsou jediný nástroj, který v tuto chvíli funguje.

Český prezident Miloš Zeman, který na rhodské konferenci Dialog civilizací tvrdil opak, se prý chová ostudně. „To zaprvé. A zadruhé to ukazuje, že český prezident zapomněl na rok 1938 a 1968. Česko bylo v roce 1938 osamoceno proti Hitlerovi, Praha byla sama proti Moskvě v srpnu 1968. Jak je vidět, Praha si z toho nevzala historické ponaučení,“ konstatuje místopředseda Evropské lidové strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luš

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…