Zeman tentokrát pošťouchl odpůrce slovy o Rusku. A smál se těm, co vypadají jak blbci

26.01.2016 14:02

REPORTÁŽ V úterý před polednem se prezident Miloš Zeman v jedné z výrobních hal brněnského výrobce traktorů Zetor setkal s pracovníky firmy. Kromě prohlídky výroby usedl do nového traktoru a debatoval se zaměstnanci.

Zeman tentokrát pošťouchl odpůrce slovy o Rusku. A smál se těm, co vypadají jak blbci
Foto: David Daniel
Popisek: Prezident Miloš Zeman pózoval fotografům za volantem traktoru při návštěvě firmy Zetor

Před vlastní besedou prezident Zeman usedl do kokpitu přistaveného traktoru Zetor Crystal a zapózoval fotografům. Na úvod setkání pak hejtman Hašek připomněl, že když v roce 2009 v Brně zasedali ministři zemědělství EU, každý dostal funkční model traktoru Zetor 25A a nyní tentýž model Jihomoravský kraj posílá jako dar na farmu Československo-čínského přátelství. „I v Číně vědí, že jsou zde v Brně šikovní lidé a že Zetor do Číny v padesátých letech dodával zemědělskou techniku, která tam odvrátila hladomor. Značka Zetor tam má svůj pomník a své muzeum. Při návštěvě mě tamní lidé žádali o kontakty na lidi, kteří před šedesáti lety v Číně šířili dobré jméno Československa,“ uvedl Michal Hašek s tím, že po těchto kontaktech bude ve spolupráci s firmou pátrat.

Zeman:  Doufám, že už letos dojde k odvolání sankcí vůči Rusku

Miloš Zeman pak zahájil svůj vstup do debaty kritikou politiků, kteří jezdí do podniků a kážou tamním zaměstnancům o tom, jak mají firmu řídit, jak mají pracovat, kam vyvážet atd. „Tito politici pak v očích vedení firmy a jejích zaměstnanců vypadají jako blbci, protože jejich znalosti jsou daleko povrchnější ve srovnání se znalostmi těch, kdo v podniku pracují,“ řekl pracovníkům Zetoru prezident a pogratuloval jim jednak k sedmdesátému výročí existence podniku, jednak k obchodnímu úspěchu, jímž je nedávný prodej traktorů do Iráku. V zahraničně ekonomických aktivitách je podle Zemana nejdůležitější rozvíjení partnerských vztahů a komunikace mezi lidmi, a proto je jako prezident zásadním odpůrcem sankcí, blokády nebo embarga. „Embargo vůči Kubě trvalo padesát let bez jakýchkoli výsledků a skončilo, embargo vůči Íránu skončilo rovněž odvoláním sankcí a doufám, že už letos dojde k odvolání sankcí vůči Rusku, i to je pro Zetor zajímavý trh,“ řek Miloš Zeman.

Zeman: Jde o migraci primárně islámské komunity do evropských zemí

Jeden z dotazů v besedě se týkal prezidentovy představy o budoucnosti České republiky. „Nemyslím si, že bychom si měli vymýšlet nějakou vlastní specificky českou cestu, ale spíše se rozhlédnout po Evropě a říci si, kterým státům a proč se vede nejlépe. A já zde vidím jako dlouhodobě nejúspěšnější skandinávské státy s tzv. skandinávským modelem sociálního státu, typický vysokým zdaněním a vysokou podporou zdravotnictví a sociální oblasti. A je tam také nejvyšší věk dožití, nejmenší kriminalita a nejnižší míra korupce. Proto bych si za deset patnáct let přál, aby Česká republika byla něco jako Skandinávie střední Evropy,“ odpověděl prezident Zeman. Jiný dotaz se týkal našeho vztahu s EU, která nám podle tazatele nyní „háže klacky pod nohy“ a spíš se orientovat na Visegrád. Prezident uvedl, že politicky můžeme dobře spolupracovat s Visegrádskou čtyřkou, ocenil její odpor vůči „nesmyslné imigrační politice některých nejmenovaných kancléřek“. Ten ale podle něj zesiluje v celé Evropě. „Nemluvme ale jen o politické spolupráci, ale o ekonomické a životní úrovni, a tam si myslím, že ty skandinávské země jsou na tom mnohem lépe než země V4 včetně České republiky,“ uvedl na dotaz Miloš Zeman. Debata se neobešla ani bez tématu imigrační krize. „Jde o migraci primárně islámské komunity do evropských zemí, tato migrace je na rozdíl od migrace z jiných kultur pro evropské země nebezpečná. Máme příklady ze západních zemí, kde se tito lidé nedokázali integrovat a přispívají k rozvrácení evropských kulturních kořenů. A co proti tomu dělat? První je ochrana vnějších evropských hranic a druhým řešením je nebát se použít naši vlastní armádu k hájení našich hranic, což je tady na jižní Moravě zvlášť důležité, neboť pokud se migrační vlna začne přelévat přes naše hranice, bude to právě tady. Nedávno bylo potvrzeno událostmi v Kolíně nad Rýnem a jinde, že tato kultura je s naší neslučitelná,“ uvedl Miloš Zeman.

Řídit traktor? Zeman: To by skončilo převrácením traktoru a rozdrcením  řidiče

Mezi dotazy, které Miloš Zeman následně v Zetoru dostal, se projevil zájem o to, zda umí řídit traktor. „Kdysi jsem řídil auto Škoda 100, pak Škoda 105 a představa, že bych řídil traktor znamená, že by to skončilo smrtelnou nehodou, převrácením traktoru a rozdrcením řidiče,“ odpověděl Miloš Zeman. Vážnější dotaz následoval, když se další ze zaměstnanců Zetoru zeptal na jeho dojmy z firmy a vztah k této tradiční strojírenské značce. „Vzpomínám na firmy, kterým se nepodařilo přežít v nových podmínkách; a o to raději přijíždím do podniku, kde slavná značka přečkala těžké období a dnes vyrábí ročně čtyři tisíce traktorů. Chtěl bych vám tedy popřát, aby se objem výroby dále zvyšoval – a protože jsem bývalý prognostik, říkám, že za takových patnáct let se bude říkat – John Deer, jaká to bezvýznamná značka, právě ji jako filiálku koupil Zetor,“ povzbuzoval zaměstnance Zetoru během besedy prezident.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Daniel

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…