Zeman totálně rozdělil národ, naříká veterán ODS

04.06.2015 12:56

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka se v rozhovoru pro Svobodné fórum rozpovídal o českém prezidentovi, českých médiích i o tom, v čem vidí ohrožení pro parlamentní demokracii.

Zeman totálně rozdělil národ, naříká veterán ODS
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Přemysl Sobotka

Prezident Miloš Zeman při kampani sliboval, že bude lidi spojovat. Opak je pravdou, národ se rozdělil na fanklub a odpůrce, asi tak 50:50, a to dost nesmiřitelně,“ myslí si Sobotka, podle kterého přímá volba nikterak pravomoc prezidenta nezvýšila. O tom, v čem by byl jiný než současný prezident, ale nechtěl mluvit. „Je to jen kdyby,“ řekl.

Podle něj v současné době mizí z parlamentní demokracie, kterou tu máme, soutěživost stran a nahradil ji populismus a mediální zkratka. „Strany jako ODS, ale i ČSSD k tomu svými chybami přispěly,“ je přesvědčen bývalý lékař, který se vyjádřil i k české mediální scéně. „Vidím chybu v tom, že média nejsou diferencována na levici, pravici a bulvár,“ řekl s tím, že u nás do bulváru často sklouzávají i nebulvární média, především prý publikováním neověřených informací.

Babiš? Reálné riziko pro fungování parlamentní demokracie…

Nemůžeme se opíjet iluzí, že všichni mají na svobodě médií, ale i svobodě nás všech, na demokracii, zájem,“ vyjádřil v rozhovoru pro Svobodné fórum Sobotka svůj názor s tím, že je ale přesvědčen, že tu máme svobodu slova.

Kromě toho se místopředseda Senátu vyslovil k tomu, zda vidí větší riziko v prezidentovi nebo v ministru financí. „Andrej Babiš spojil své bohatství s mediální a nyní i s politickou mocí. Jde o největší konflikt zájmů v historii ČR. Tady vidím reálné riziko pro úspěšné fungování parlamentní demokracie,“ řekl, čeho se bojí.

Bohuslav Sobotka je v koalici s Andrejem Babišem dobrovolně. Chce vládnout za každou cenu, i za cenu onoho děsivého střetu zájmů ministra financí a velkopodnikatele,“ myslí si premiérův jmenovec, podle kterého je z tohoto důvodu potřeba svobodných a seriózních médií. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…