Zemanův ostrý postup vůči Norsku prý nemusí být jen tak. Novinářská hvězda z Respektu objevila souvislost s Ruskem a plynem

13.10.2015 22:35

Redaktor Respektu Jaroslav Spurný se zamýšlí nad tím, proč prezident Zeman tak razantně vstoupil do sporu o syny paní Michalákové. Může za tím stát populistická snaha co nejvíce se zalíbit národu, ale mohou za tím být i ruské zájmy. Vše podle hesla: ruské tajné služby pracují s dlouhodobými perspektivami.

Zemanův ostrý postup vůči Norsku prý nemusí být jen tak. Novinářská hvězda z Respektu objevila souvislost s Ruskem a plynem
Foto: Hana Brožková (archiv KPR)
Popisek: Miloš Zeman a Vladimir Putin

Krátce poté, co se objevily zprávy o tom, že Norsko odepřelo rodičovská práva Evě Michalákové, prezident Zeman poznamenal, že by možná nebylo špatné vyhostit norskou velvyslankyni z České republiky. Později svá vyjádření zmírnil, ale i tak stojí za to se nad nimi zamyslet.

Autor si klade otázku, zda za Zemanovým odporem vůči Norsku není ruský plyn. Zdůrazňuje, že jde jen o spekulaci, ale Kreml nepochybně znepokojuje skutečnost, že roste podíl norského plynu dodávaného do západní Evropy i do EU, ačkoli Rusko dělá vše pro to, aby si udrželo silnou pozici. Česku zatím většinu plynu skutečně dodává Rusko, ale nic nemusí trvat věčně.

„Nicméně na druhou stranu i laický znalec fungování ruských tajných služeb ví, že se snaží využít cokoli ve svůj prospěch; a hlavně že jsou trpělivé a pracují s dlouhodobým výhledem. A že tzv. aktivní opatření – tedy zpravodajské vytváření podmínek, které jsou výhodné pro Kreml – patří mezi nejúspěšnější zbraně tamních tajných služeb,“ poznamenává Spurný.

Celý článek najdete zde

V této souvislosti je dobré připomenout si i pozici poradce prezidenta Martina Nejedlého, jednatele společnosti LUKOIL Aviation Czech. Neexistují sice důkazy o tom, že by Nejedlý pracoval pro ruské tajné služby nebo v tomto směru ovlivňoval prezidenta Zemana, ale pravděpodobnost toho prý není právě malá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…