Zemědělství je na huntě, protože nejsou kvóty na české zboží, tvrdí Kováčik

19.02.2012 14:15

Kontrolou státní zemědělské a potravinářské inspekce neprošlo mnoho výrobků. Neobsahovaly to, co bylo napsáno na etiketách. O kvalitě potravin se v další části pořadu Otázky Václava Moravce bavili ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) a stínový ministr zemědělství Pavel Kováčik (KSČM).

Zemědělství je na huntě, protože nejsou kvóty na české zboží, tvrdí Kováčik
Foto: internet
Popisek: potraviny, ilustrační foto

Od nového roku se také zvedlo DPH u potravin z 10 na 14 procent. Podle ministra Bendla jsou ale ceny odvislé od toho, co je momentálně na trhu a jaká byla úroda. Upozornil také na to, že konkurence tlačí ceny dolů, což může mít vliv na to, že se budou na trh dodávat nekvalitní potraviny.

Kováčik namítl, že lze dohledat souvislost mezi růstem DPH a cenou potravin. Pokud se prý porovnají ceny ze září 2011 a z ledna 2012, zjistí se, že ceny stouply o několik procent.

Výrobce musí používat náhražkové suroviny, aby mohl klesnout s cenou

„Aby výrobce mohl za cenu, kterou vyžadují řetězce, dodat, musí používat náhražkové suroviny. Budeme podporovat, aby se nějak dohlíželo na řetězce, aby se tu nechovaly jako na dobitém území,“ slíbil stínový ministr Kováčik v OVM.

„Zemědělství je na huntě, protože tady nejsou kvóty na české zboží,“ prohlásil Kováčik.

Bendl k tomu dodal, že pokud by se zkomplikovala situace řetězců v České republice, mohly by začít nabírat zboží jenom v zahraničí. Podle něj by bylo nejlepší, pokud by se podporovala kvalitní výroba českého zemědělce. 

Ministr zemědělství chtěl také uklidnit tím, že v Česku prý není 15 procent nekvalitních potravin. Poukázal na to, že kontroloři se zaměřují na rizikové oblasti.

800 milionů zemědělcům je jako dát volovi malinu

„Pokud chceme ochránit českého zemědělce, musíme mu vytvořit konkurenční podmínky,“ navrhl Bendl v Otázkách Václava Moravce. Pokud by například Česko zavedlo kvótu 80 procent českého zboží v obchodech, znamenalo by to velké nepříjemnosti pro české zemědělce i Českou republiku. To by mohlo znamenat zastavení dotací a některé sankce.

Bendl také připomněl, že stát zemědělce dotuje. Poukázal na dotaci 800 milionů, o které mohli zemědělci žádat minulý rok.

„To je ušlechtilý záměr, ale těch 800 milionů pomůže jen částečně, to je jako volovi malinu,“ řekl Kováčik.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…