Zemřel Gott. Zeman: Daroval se nám všem. Babiš: Jeden z největších Čechů. Další ohlasy: Přichází stále

02.10.2019 10:19

Ve věku 80 let zemřel zpěvák Karel Gott. Informaci zveřejnila Česká televize. Gott měl zemřít v kruhu rodiny na akutní leukémii, kterou v minulých týdnech přiznal.

Zemřel Gott. Zeman: Daroval se nám všem. Babiš: Jeden z největších Čechů. Další ohlasy: Přichází stále
Foto: Repro Youtube
Popisek: Zpěvák Karel Gott

„S nejhlubším zármutkem v srdci oznamuji, že nás včera, krátce před půlnocí, po těžké a dlouhé nemoci, opustil můj milovaný manžel Karel Gott. Odešel doma, v tichém spánku, v kruhu své rodiny,“ informovala  manželka Ivana Gottová.

Anketa

Karel Gott zemřel. Měl by mít státní pohřeb v katedrále sv. Víta, jak navrhuje premiér Babiš?

88%
12%
hlasovalo: 33372 lidí

„Nesmírně zarmucující zpráva pro celou naši zemi. Karel Gott byl skutečný Umělec, který se rozdával druhým,“ uvedl ve své bezprostřední reakci prezident republiky Miloš Zeman. Právě to podle něj činí umělce umělcem, jakkoliv je to lidsky vyčerpávající. Karel Gott to však neváhal podstupovat.

„Karel Gott daroval svůj život generacím, daroval se nám všem,“ uzavřel prezident Zeman.

„Karel Gott. Provázel mě od mládí. A každého z nás. Jeden z největších Čechů, které jsme měli tu čest zažít,“ zavzpomínal premiér Andrej Babiš. Věřil prý, že zde mistr bude navždy.

„Je mi to nesmírně líto. Zapálím svíčku a poslechnu si něco od něj z 60. let,“ uvedl dále premiér. „Mistře, vážil jsem si Vás. Víc, než dokážu říct,“ dodal.

Pro ČTK pak předseda vlády uvedl, že navrhne vládě, aby se Česko se svou hudební ikonou rozloučilo státním pohřbem v katedrála svatého Víta.

Smutná událost zasáhla především hudební scénu, kde Gotta všichni znali osobně. Je mi moc líto, že Karel odešel… Byl součástí mého pěveckého života, součástí naší kultury, našeho národa, našich dějin, nás všech. Jsem nesmírně šťastná, že jsem s ním mohla zpívat, smát se, povídat si, že jsem mohla být osobně na nádherné oslavě jeho osmdesátin… Do poslední chvíle zůstal optimistický a plný života. Čest jeho památce,“ vyjádřila se zpěvačka Bára Basiková.

„Tuto zprávu jsem nechtěl nikdy psát. R.I.P. MISTŘE…,“ napsal moderátor Jan Musil.

Moderátor a ředitel TV Barrandov Jaromír Soukup napsal: „Výjimečný muž s naprosto výjimečným hlasem. Prožil 80 let. Celý kariérní život byl na vrcholu. Upřímnou soustrast rodině a všem fanouškům a fanynkám“.

„Díky za vše, Mistře, a andělé ať Vás uvítají!,“ přeje si filmový režisér Jiří Strach. A Gottův kolega z branže, zpěvák Vojtěch Dyk, nazval Gotta „Pan Noblesa“. „Smrt je vždycky smutná, ale má za sebou velký a bohatě naplněný život. Měli jsem ho rádi,“ dodal.

Režisér Jan Hřebejk se sice vyjádřil, že „Bůh je mrtev“, ale pak se pustil do kritického rozboru Gottových názorů: „Nebyl hrdina a věřil kdejaké konspiraci,“ napsal. Ale pak uznal, že Gott téměř šedesát let bavil lidi, byla s ním legrace, a navíc byl i hodný člověk, který pomáhal druhým.

Osobně vzpomínal exposlanec a hudebník Marek Černoch, syn zpěváka a Gottova souputníka Karla Černocha: „Velice mě to zasáhlo. Vzpomínám na dětství, kdy k nám Karel chodil a vymýšleli s tátou různé srandy. Loučím se s tebou, strejdo,“ napsal na sociální síti.

Úmrtí hudební legendy, která celkem 42krát vyhrála anketu o nejpopulárnějšího zpěváka Zlatý slavík, zasáhlo i politiky. „Když slova nestačí...“ zareagoval mezi prvními liberecký hejtman Martin Půta. „Zemřel Karel Gott. Mistr Karel Gott. Zrovna dnes ráno jsem poslouchal jeho legendární Být stále mlád... Mistře, odpočívejte v pokoji a upřímnou soustrast rodině a všem blízkým,“ reagoval exhejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

Poslankyně KSČM Kateřina Konečná připomněla: „Zemřel Národní umělec a skvělý člověk, který dal nám všem mnoho. S jeho písněmi vyrostlo mnoho generací a další s těmito písněmi budou vyrůstat i nadále. Upřímnou soustrast jeho rodině a nám všem. Mistře, díky!“

A hejtman Pardubického kraje Martin Netolický označil dnešní den za smutný nejen pro českou kulturu, ale pro celý národ. „Jedna z nejvýraznějších osobností české a československé kultury nás dnes opustila. Je to tečka za hvězdnou kariérou trvající skoro šedesát let. Jeho hlas znají snad všichni. I když jsme věděli, že je vážně nemocný, nikdo netušil, že konec přijde. Jak praví kouzelný stařeček v pohádce Obušku z pytle ven: "Inu, každý máme svůj čas.",“ napsal.

Do smutku se ponořil kromě Česka i svět. Zejména v německy mluvících zemích byl Gott velkou hvězdou, jak dokládají i bezprostřední reakce tamních médií.

Za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí se mistrovi dostalo ocenění i přímo z Černínského paláce: „Málokdo udělal pro dobré jméno naší země v zahraničí tolik jako Karel Gott. Čest jeho památce,“ napsal ministr zahraničí Tomáš Petříček.

A právník Tomáš Grygar, působící  v hnutí Trikolóra, přišel s originálním nápadem: „Je čas na přejmenování: Karel Gott International airport Prague. Karel Gott, to byla skutečná elita národa“, napsal.

Předseda hnutí Trikolora, poslanec Václav Klaus, poznal Gotta osobně ve zvláštní pozici- rodiče studentek na střední škole, kde byl ředitelem. Tak jej prý poznal „jako nesmírně skromného a milého člověka. Přestože byl megahvězdou mezinárodního formátu. Přes všechny režimy. A zasloužil si tou hvězdou být,“ uzavřel poslanec, jehož otec v roce 2009 ocenil Karla Gotta státním vyznamenáním.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mrazivé: Fico tušil, co se stane

17:46 Mrazivé: Fico tušil, co se stane

Jen čekám, kdy se tato frustrace přetaví ve vraždu. Toto řekl Robert Fico o voličích Progresivního S…