Zemřel Vasil Bil'ak

06.02.2014 8:47

Ve věku 96 let v noci v Bratislavě zemřel Vasil Bil'ak, jeden z nejznámějších představitelů komunistické strany v době normalizace. Byl považován za zástupce stalinistického křídla strany a obhájce úzké spolupráce s SSSR.

Zemřel Vasil Bil'ak
Foto: komsomol.cz
Popisek: Vasil Biľak na letáku komsomolu

Bil'ak se narodil v roce 1917 na východním Slovensku. Vyučil se krejčím a svou původní profesi i během politické kariéry rád zdůrazňoval, což mělo za důsledek řadu vtipů z řad veřejnosti. Působil v různých stranických funkcích, nejprve na Slovensku, později na celorepublikové úrovni.

V roce 1968 se jako člen ÚV KSČ angažoval proti reformnímu křídlu KSČ kolem Alexandera Dubčeka. Byl mezi signatáři tzv. „zvacího dopisu“, kterým skupina vedoucích komunistů žádala sovětské vedení o pomoc a který byl následně uváděn jako důvod vojenské invaze v srpnu 1968.

V době normalizace působil jako tajemník ÚV KSČ a byl považován za nejbližšího spojence Moskvy. Ve funkcích vydržel až do roku 1989. V devadesátých letech byl několikrát vyšetřován kvůli podpisu „zvacího dopisu“, sám však vždy prohlašoval, že jeho podpis byl zfalšován a nic nepodepsal.

Vasil Bil'ak byl jedním z posledních žijících členů komunistického vedení. Jeho smrt potvrdila Komunistická strana Slovenska. 

K úmrtí Bil'aka se vyjádřil i předseda KSČM Vojtěch Filip. "Rád bych vyjádřil upřímnou soustrast všem pozůstalým. Co se týče historické role Vasila Bil’aka, je třeba konstatovat, že není možné měnit historii a je beze sporu faktem, že byl jedním z iniciátorů pozvání sovětských vojsk. Dnešní doba se na zvací akt dívá různými pohledy," sdělil Filip v zaslaném stanovisku.

 


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…