Zimola: Plácáme se v tom. Už nejde držet ústa. Sobotka je úplně mimo, je mi ho líto

21.11.2016 7:35

Poměrně ostrý rozhovor věnoval jihočeský hejtman Jiří Zimola časopisu Týden. Nešetří především kritikou na šéfa ČSSD Bohuslava Sobotku. Ten už podle něj nevnímá realitu a tápe.

Zimola: Plácáme se v tom. Už nejde držet ústa. Sobotka je úplně mimo, je mi ho líto
Foto: kraj-jihocesky.cz
Popisek: Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola

Zimola mimo jiné také uvedl, že není falešným mesiášem a nemá ambici vést sociální demokracii. Sociální demokracii také doporučuje příklon k současné hlavě státu Miloši Zemanovi a rozdělení funkcí předsedy ČSSD a premiéra. Prý ať jde strana do voleb s novým lídrem. 

Zimola rovněž patří mezi kritiky výměny ministrů, kterou Sobotka po nevydařených krajských volbách učinil. "Já jsem o té výměně jako člen širšího vedení ČSSD vůbec nevěděl. Na předsednictvu po krajských volbách vystoupil předseda Sobotka s tím, že je potřeba se z voleb poučit, že musíme udělat nějakou reflexi a vymyslet strategii. Ale ani slůvkem se nezmínil o tom, že by to mělo spočívat v nějakých změnách ve vládě," zmínil Zimola. Výměna ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka je podle něj prekvapivá.

"Dovedl jsem si představit jiná jména, nejen sociálnědemokratických ministrů. Navíc ten způsob, jakým to předseda Sobotka oznamoval, jak nechával ministry vařit ve vlastní šťávě… A to ještě nevíme, jestli to je konečný výsledek a zda nebude následovat i nějaká druhá vlna," dodal. Podle něj provedené změny nebyly rozhodně ani šťastné, ani dynamické, ani dobře personálně řešené.

Anketa

Kdo by se teď měl postavit do čela ČSSD?

hlasovalo: 4453 lidí

Následně si posteskl i nad tím, že nikdo z vedení sociální demokracie prozatím neviděl nějakou zpracovanou analýzu výsledků voleb. "Jsme v situaci, kdy nevíme, proč nám odešli naši voliči, proč se přiklonili k hnutí ANO. A činíme tedy kroky, které nejsou podloženy žádnou analýzou," dodal. Jeho řešení je jasné: "Nesmíme jen chodit ode zdi ke zdi, to nám žádné hlasy nepřinese. My se v tom teď s prominutím plácáme. Já bych od razantního vedení sociální demokracie naopak očekával jednoznačné nastínění směru, kterým se vydáme. Očekával bych jasnou vizi, abychom věděli, že předseda jen nepláče schovaný někde v koutě. Řeknu to jinak. Když vidíte, že si i kočí, který má řídit vůz, není jist cestou, tak je velmi obtížné, aby všichni ti, co jedou za ním, jen drželi ústa nebo tomu kočímu provolávali slávu," zazněla kritika.
 
ČSSD by dle jeho názoru měla nyní být uvěřitelná a srozumitelná. "Musíme sázet na kandidáty, kteří jsou pro nás prospěšní. Nemůžeme umísťovat na kandidátky lidi proto, že jsou dlouholetí straníci, přinesli do stranické pokladny nějaké peníze nebo umějí dobře vylepovat plakáty. Musíme se otevřít i jiným. Druhá věc je, že se sami střílíme do vlastních nohou," dodal. Následně zkritizoval i kvóty pro ženy, které podle jeho slov lidi nechápou a nerozumí jim. On sám vnímá cestu ČSSD jako volný pád, kdy se dostáváme k deseti procentům. "Jsme na stejné cestě, na jaké byla před pár lety ODS. Zkusme se tomu postavit a něco vymyslet," uvedl.
 
Zdůraznil ale, že on sám rozhodně po prohraných krajských volbách nevolal po rezignaci Bohuslava Sobotky. "Nejsem příznivcem stínání hlav. Použil jsem příměr, že po prohraném zápase s Barcelonou nemusíte hned odvolávat trenéra, pokud se snaží něco udělat a mění strategii. Jedinou odpovědí na tento příměr mi ale zatím byla ona výměna ministrů. Nevím, zda to stačí," dodal.
 
On sám však na březnovém sjezdu nebude kandidovat na žádný post, ani na místopředsedu. "My se musíme nejdříve bavit o tom, jak to celé chceme udělat. Má kritika nesouvisí s funkcemi. Jen se snažím v ČSSD vybudit nějaký kvas. Zatím je to jihočeský rybník plný líných kaprů," řekl se slovy, že ambici být předsedou strany může mít teprve tehdy, až nasbírá zkušenosti. 
 
Závěrem pak uvedl, že i když je Sobotka inteligentní a velmi pracovitý člověk, dnes mu už mnozí sociální demokraté nerozumějí. "Opakovaně jsem řekl, že až mi moji Jihočeši přestanou rozumět, bude čas odejít. Tuhle reflexi bych očekával i od Slávka Sobotky. A neříkám tím, že musí nutně hned končit. Vnímám ho jako člověka tápajícího, který možná naslouchá nejrůznějším hlasům a už neví, jaká je realita. A v tom je mi ho líto, že se do této situace dostal," uzavřel.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…