Zjistil jsem, jak to tam chodí. Profesor Keller otevřeně promluvil o své práci v Bruselu

12.09.2018 11:00

Europoslanec Jan Keller se v rozhovoru pro server Literarky.cz rozhovořil nejen o Evropské unii. Řeč byla také o sociální demokracii a o tom, že jí ubývají voliči.

Zjistil jsem, jak to tam chodí. Profesor Keller otevřeně promluvil o své práci v Bruselu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Keller

Keller mimo jiné v rozhovoru odpověděl na otázku, zda se nám vstup do Evropské unie vyplatil. „Pokud si dokážeme prosadit svou v odporu proti přijímání migrantů a nenecháme se do tohoto nezodpovědného pohrávání s národní bezpečností zatáhnout, pak jsem vzhledem k EU spíše optimista. Pokud nám budou v jakékoliv podobě vnuceny kvóty, či pokud budeme postihováni a trestáni za to, že si chceme svoji migrační politiku určovat sami, pak se nám členství v EU nevyplatilo,“ sdělil Keller s tím, že on sám však zůstává mírným optimistou. 

Anketa

Chcete, aby Česko dočasně přijalo 50 dětí ze Sýrie, jak navrhuje europoslankyně Šojdrová?

5%
95%
hlasovalo: 14273 lidí

Jak pak také Keller vnímá vztahy mezi Evropou a Ruskem? A je podle Kellera Rusko pro Evropu nebezpečím? Jak uvedl, státy NATO vydávají na zbrojení osmkrát víc než Rusko. „Rusko mají obklíčeno vojenskými základnami. V této situaci může hovořit o ruské hrozbě jenom paranoik anebo úspěšný politik. Protiruské sankce k ničemu nevedou. Proto jsem přesvědčen, že zrušeny nebudou. Právě tato logika je totiž odrazem těch nejvyšších evropských hodnot,“ zmínil následně Keller.

Původní text ZDE

Europoslanec za sociální demokracii se pak vyjádřil i k úbytku voličů ČSSD. „V evropském rozměru socialisté a sociální demokraté v zásadě přejali politiku neoliberální pravice. Ve Francii k tomu došlo za Mitteranda, v Německu za Schrödera, ve Velké Británii za Tonyho Blaira. Od takzvané nové levice zase přejali koketování s multikulturalismem. Výsledkem bylo, že ztratili přízeň příjmově nižších vrstev, zaměstnanců veřejného sektoru a seniorů, aniž by dokázali získat hlasy mladších liberálů z velkých měst. Naše ČSSD k tomu přidala pár typicky českých specifik,“ zmínil jasně Keller. Podle něj však také zažíváme soumrak tradičních politických stran.

Své řekl i k tomu, jak to chodí při rozhodování v Evropské unii. On sám je zklamán z toho, jak tvrdě je rozhodování hierarchizováno. „Hlavní slovo mají politici a úředníci, kteří pocházejí z lidnatých a bohatých zemí a kteří jsou činní v evropských institucích už tři a více funkčních období. Říká se tomu sociální kapitál a funguje to zcela bezchybně. Do skupiny středně vlivných lze proniknout tím, že se bezpodmínečně ztotožníte s určující linií a aktivně ji podporujete. Pokud naopak vyjádříte trochu otevřenější kritiku, vyřadíte se z kolektivu. Stejně spolehlivě jste vyřazeni, pokud v něčem souhlasíte s euroskeptiky různých frakcí,“ zmínil.

Závěrem pak řekl, na co je za svou kariéru v Evropském parlamentu hrdý – že hlasoval proti uzavření asociační dohody mezi EU a Ukrajinou. „Před hlasováním nás oslovil z obrovské obrazovky ukrajinský prezident Porošenko a tvrdil, že z jeho země bude již vbrzku modelová země v boji proti korupci. Dojatí poslanci napříč politickým spektrem ho odměnili několikaminutovým potleskem ve stoje,“ popsal. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…