Zlá pravda o podmínkách služby policistů. Známý advokát ji odhalil na internetu

22.01.2014 13:42

Právník Václav Láska na svém profilu na Facebooku prohlásil, že některé věci se nezmění. Reaguje tak na policisty z hlídkových útvarů, kteří si stěžují na své vybavení. Trápí je zejména nedostatek neprůstřelných vest či zastaralé vysílačky. Mnohé věci si musí pořizovat za vlastní peníze. Právníku Láskovi to připomíná devadesátá léta, kdy měli na obvodním oddělení policie pouze jedinou neprůstřelnou vestu.

Zlá pravda o podmínkách služby policistů. Známý advokát ji odhalil na internetu
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Advokát a bývalý policejní vyšetřovatel Václav Láska v pořadu ČT Hyde park

Láska vzpomíná, že tehdy takovou vestu jako policisté hrdě vozili v autě a brávali ji s sebou na výjezdy, u kterých bylo hlášené napadení.

Vybaven neprůstřelnou vestou a zbraní, cítil jsem se jako Rambo. Ale jen chvíli…

„Vybaven neprůstřelnou vestou, zbraní ráže 9 mm a 23 lety věku jsem se cítil jako nezranitelný Rambo,“ tvrdí Láska. Ovšem jenom do té doby, kdy se dozvěděl, že nosí vestu proti noži, která by člověka před výstřelem rozhodně neochránila.

„Řekli byste dřevní doby policie. To by se dnes stát nemohlo. Omyl. S hrůzou poslouchám reportáže o tom, jak si policisté musí kupovat neprůstřelné vesty za své vlastní peníze. A jak je v roce 2014 v plánu, aby na každé služební vozidlo byla alespoň jedna neprůstřelná vesta,“ podivuje se advokát Láska.

Snad se policie nechá inspirovat armádou a nakoupí alespoň bible

Taková situace svědčí o neúctě k policejní profesi a k policistům, kteří nemají automaticky k dispozici základní prostředek na ochranu života.

„No, nezbývá než doufat, že policie se alespoň inspiruje armádou a po jejím vzoru nakoupí za miliony několik tisíc biblí, aby se policista před výjezdem k zákroku mohl alespoň pomodlit,“ uzavírá Láska svůj komentář.

Co přesně Václav Láska napsal:

21. ledna:

"Některé věci se nemění

V letech 1992 až 1996 jsem sloužil jako policista na obvodním oddělení. V té době jsme si na oddělení hýčkali jedinou neprůstřelnou vestu, kterou jsme tam měli. Hrdě jsme ji vozili v autě a ještě hrději jsme ji na sebe brávali, když jsme vyjížděli na signál PCO. Tedy k situaci, kdy technikou zajištěné objekty hlásily napadení. A tedy šance potkat se s „pašíkem“ v akci, nebyla zrovna malá.

Vybaven neprůstřelnou vestou, zbraní ráže 9 mm a 23 lety věku jsem se cítil jako nezranitelný Rambo. Ovšem jen do chvíle, než při jednom výslechu poškozeného, který shodou okolností podnikal v oboru střelných zbraní, jsem se dozvěděl sladké tajemství, že to co považujeme za neprůstřelnou vestu, je jen vesta proti noži. Chrání proti probodnutí či pořezání, ale kulku rozhodně nezastaví.

Řekli byste dřevní doby Policie. To by se dnes stát nemohlo. Omyl. S hrůzou poslouchám reportáže o tom, jak si policisté musí kupovat neprůstřelně vesty za své vlastní peníze. A jak je v roce 2014 v plánu, aby na každé služební vozidlo byla alespoň jedna neprůstřelná vesta. Ambiciózní plán.

Mně však přijde jako výraz neúcty k policejní profesi a k policistům samým, pokud službu konající policista nemá automaticky k dispozici základní prostředek, který má v akci chránit to nejcennější, co má. Lidský život.

No, nezbývá než doufat, že Policie se alespoň inspiruje Armádou a po jejím vzoru nakoupí za milióny několik tisíc biblí, aby se policista před výjezdem k zákroku mohl alespoň pomodlit."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…