Zlínský lídr ODS: Mysleli jsme mnohem více na Českou republiku než na ODS

24.10.2013 6:27

"Přes veškeré pochybení je ODS stále jedinou stranou dlouhodobě prosazující racionální pravicovou politiku. Vystřízlivění, které po volbách přijde, to jednoznačně potvrdí." Připouští ale, že Nečas nebyl typickým týmovým hráčem, na rozdíl nyní od Němcové. Co ale slibuje voličům za sebe? V jaké ze stran ve Zlínském kraji vidí největší konkurenci a čeho se obává v souvislosti s volbami? I na to odpovídal místostarosta Uherského Brodu a lídr ODS ve Zlínském kraji Jan Hrdý (ODS).

Zlínský lídr ODS: Mysleli jsme mnohem více na Českou republiku než na ODS
Foto: archiv místostarosty
Popisek: Místostarosta Uherského Brodu Ing. Jan Hrdý (ODS)

Jste jedničkou ODS ve Zlínském kraji. S jakým cílem kandidujete a v jakém z lídrů, straně, ve Zlínském kraji vidíte Vy osobně konkurenci?

ODS je jedinou politickou stranou, která dlouhodobě prosazuje pravicovou politiku a je v tomto svém počínání stabilní. V poslední době, kvůli některým pochybením představitelů ODS, došlo k výrazné ztrátě důvěry v ODS. Mým cílem je tvrdou prací krok za krokem pomoci vrátit důvěru voličů v pravicovou politiku a v ODS. Konkurence se těžko posuzuje, mezi politickými subjekty je to určitě ANO, kterému se daří sbírat nespokojené voliče.

Před několika dny se vyjádřil místopředseda ODS Martin Kuba v rádiu Impuls K problematické spolupráci s Petrem Nečasem: „Petr Nečas nebyl týmovým hráčem, který dokázal ten tým řídit. Myslím, že to bylo vidět i na výsledku vlády ODS, ta nepříliš dobrá koordinace mezi těmi všemi ministerstvy. Myslím, že to bylo cítit i v té straně, chyběla tam komunikace mezi vedením, regiony, nepřipravovaly se programové teze, nevedla se uvnitř strany debata, a to si myslím, že velmi chybělo.“ Souhlasíte? A jak nyní hodnotíte Miroslavu Němcovou? Domníváte se, že je tou správnou volbou?

Petr Nečas určitě nebyl typickým týmovým hráčem, ale na druhou stranu vyjádření Martina Kuby je příliš tvrdé, otázka je, do jaké míry bylo v jeho moci nesourodou minulou vládu konsolidovat. Pokud se týká vnitrostranického života, není to otázkou jenom předsedy strany, hodně záleží i na předsedech místních, oblastních či regionálních sdružení. Určitě je ve vnitřní komunikaci ještě mnohé co zlepšovat, ale spíše bych to hodnotil tak, že se Petru Nečasovi nepodařilo na tomto poli dosáhnout výrazného zlepšení, na druhou stranu by určitě nebylo správné hodnotit jeho předsednické období tak, že došlo k zhoršení komunikace. Miroslavu Němcovou nemohu z pohledu řízení strany hodnotit, protože v této roli nevystupuje, určitě je však týmovou hráčkou.

Jezdíte teď po předvolebních mítincích, potkáváte se s lidmi, co Vás třeba překvapilo, zaujalo, šokovalo? A s jakou reakcí se setkáváte od občanů například i v souvislosti s Nečasovou vládou? Přeci jen její působení vyvolá u obyvatel velké emoce.

Ve společnosti je cítit silná frustrace z politiky, což je zcela pochopitelné. Co mne osobně šokuje a co považuji za mnohem horší, je obrovská míra pasivity, se kterou se ve společnosti setkávám. Téměř každý tvrdí, že je politikou znechucený, ale zároveň je málokdo ochotný přiložit ruku k dílu a snažit se politický obraz vylepšit. Nečasova vláda se dočká objektivního hodnocení až po nějakém čase. Málokdo si také bohužel uvědomuje, které strany držely otěže resortů, na kterých se vyskytly největší problémy. ODS se stala hromosvodem nálady ve společnosti a spousta lidí se domnívá, že likvidací této strany se vše vyřeší. Realita však není tak prostá, přes veškeré pochybení je ODS stále jedinou stranou dlouhodobě prosazující racionální pravicovou politiku. Vystřízlivění, které po volbách přijde, to jednoznačně potvrdí.

Co říkáte slovům Václava Klause, že nedoporučuje voličům Občanskou demokratickou stranu. Co to s Vámi udělalo? A především, jak byste voliče přesvědčil o opaku?

Neudělalo to se mnou vůbec nic. Po amnestii, kterou Václav Klaus co by prezident vyhlásil, jsou mi jeho prohlášení zcela lhostejná, a věřím, že i velké části našich voličů.

Infobox

Místostarosta Uherského Brodu Ing. Jan Hrdý (ODS)

Ing. Jan Hrdý

Do ODS jsem se rozhodl vstoupit v roce 2005, abych přispěl k prosazování liberálně konzervativního směru v naší politice. Prosazování pravicové politiky se pro mě postupně stávalo rok od roku důležitějším. Zásadní zlom přinesl rok 2011, kdy jsem byl zvolen místostarostou Uherského Brodu a spojil tak svoji další kariéru s povoláním politika.

Tomu předcházelo studium na Fakultě elektrotechniky a komunikačních technologií VUT v Brně, kde jsem byl aktivně zapojen do vědecké práce, a několikaleté působení v různých pozicích na ředitelství Uherskohradišťské nemocnice. Za klíčové pro svoje další působení v politice však považuji zkušenosti z komunální politiky, které by zcela určitě neměly chybět žádnému politikovi.

Z jednotlivých oblastí politiky je mi blízká zejména problematika veřejné správy, regionálního rozvoje, zdravotnictví, podpory rodin či bezpečnosti. To všechno jsou oblasti, ve kterých mohu uplatnit své zkušenosti, ať již z předchozího povolání, nebo ze sféry komunální politiky. 

Zdroj: http://www.ods.cz

ODS oproti minulému volebnímu období upustila i od některých svých priorit (např. zavádění školného na VŠ). Navíc, ač podle některých členů strany kvůli koalici s TOP 09 musela ustoupit od řady svých priorit, šla by do ní znovu. Nedomníváte se tak, že si ODS protiřečí? A souhlasíte vy osobně s prohlášením strany o možné povolební spolupráci?

Domnívali jsme se, že i přes obrovské ústupky, které jsme v minulé koaliční vládě museli dělat, to stojí za to a je to pořád lepší, než předat vládu levici a přihlížet rozhazování veřejných prostředků. Mysleli jsme mnohem více na Českou republiku než na ODS. Jsem přesvědčen, že tato volba byla správná, ale může si jí dovolit pouze velká strana, která má výsledek nad 20 %. Strana, která se točí kolem poloviční podpory voličů, musí být ve svých postojích mnohem nekompromisnější. Nakonec minulost to jednoznačně dokazuje, že menší strany vždy dokázaly prosadit neadekvátně mnoho oproti velkým stranám. Náš volební systém bohužel nahrává nestabilnímu vládnutí. Pokud se týká spolupráce s TOP 09, je v současné době programově ODS jednoznačně nejblíže. Osobně rovněž vylučuji spolupráci s ANO, je to nedemokratický subjekt založený na kapitálu, v politice od něj nelze očekávat nic dobrého. Spolupráci s ČSSD nepovažuji v tuto chvíli vzhledem ke zcela antagonistickým volebním programům za možnou.

Pokud byste si měl tipnout volební výsledek, jaký by mohl být? Obáváte se nástupu levice, komunistů a jejich záměrů? 

Omlouvám se, ale zásadně netipuji volební výsledek a nevyjadřuji se k předvolebním průzkumům. Nástup levice může znamenat jenom dvojí. V lepším případě obrovské zklamání jejích voličů, pokud levice po volbách přízná, že splnit nereálné předvolební sliby je nemožné. V horším případě může dojít k výraznému prohloubení deficitu státního rozpočtu a zhoršení konkurenceschopnosti ČR, pokud se svůj volební program skutečně rozhodnou stůj co stůj realizovat. Vidina vlády komunistů je samozřejmě velmi znepokojující, jejich program totiž zasahuje do samotného ukotvení našeho státu a jeho suverenity. Považuji za nepředstavitelné např. komunisty proklamované vystoupení z NATO.

Jak byste chtěl zúročit zkušenosti z komunální politiky jako zákonodárce a jak byste se naopak snažil využít mandát poslance ve prospěch města?

Komunální politiku považuji za skutečnou školu života. Každý den musí komunální politik řešit desítky drobných problémů, nejenom města, ale i jeho občanů a podnikatelů. Základní zkušenost, kterou mi komunální politika dala, je obrovská opatrnost vůči překotnému legislativnímu procesu. Domnívám se, že česká politická reprezentace se k zákonodárství staví celkově hodně lehkovážně. Já osobně se k tomuto stavím velmi konzervativně a myslím si, že hlavním úkolem nadcházejícího volebního období by pro zákonodárnou moc mělo být pracovat na výrazném zjednodušení a modernizaci našeho právního řádu. To se následně pozitivně odrazí ve všech oblastech života. Nejlépe využije mandát poslance ten, kdo ve svém městě, ve svém kraji pečlivě naslouchá a dokáže vyhodnotit, jak jednotlivá legislativa pozitivně či negativně dopadá na obyvatele a podnikatele v kraji - a dokáže také tyto dopady v rámci legislativního procesu korigovat.

Co považujete doposud za své největší úspěchy a proč by Vám měli dát občané hlas? Jaké jsou Vaše přednosti?

Lidé, kteří mne znají, vědí, že si mimořádně vážím své nezávislosti a zásadně odmítám ovlivňování jakýmikoliv zájmovými skupinami. Mohou si tak být jisti, že můj názor je můj názor. Za úspěch na pozici místostarosty v Uherském Brodě považuji to, že se nám po letech podařilo úspěšně konsolidovat rozhádanou politickou scénu, považuji za úspěch, že jsme dokázali vyřešit všechny letité a velmi závažné problémy, které město mělo, že jsme dali řád všem typům veřejné finanční podpory, kterou město vyplácí nyní na základě jednoznačných pravidel, že jsme zavedli transparentní způsob zadávání veřejných zakázek, že jsme dokázali připravit řadu velkých investičních projektů. Myslím si, že mojí předností je schopnost nadhledu a schopnost rychle proniknout do nového problému a analyzovat možná řešení. Považuji se za člověka, který je otevřený kompromisu, protože politika je uměním kompromisu.

Máte nějaký vzkaz pro voliče?

Mám. Díky za Váš hlas, nezklamu Vás!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…