Zmar ČSSD. Kdykoliv někam přijede Sobotka, je to trapas, zoufají straníci

07.06.2017 7:17

Navenek se sociální demokraté stále tváří odhodlaně, a tvrdí, že se jim ještě podaří potrápit hnutí ANO. Uvnitř strany však prý sílí zmar a křeč. Ať zkusí strana cokoliv, nefunguje to. A předseda Bohuslav Sobotka, který zlikvidoval veškerou stranickou opozici, je ve stále horší pozici. Pokud přijde neúspěch, který se jeví čím dál pravděpodobněji, jsou připraveni se postavit proti němu.

Zmar ČSSD. Kdykoliv někam přijede Sobotka, je to trapas, zoufají straníci
Foto: Twitter B. Sobotky
Popisek: Bohuslav Sobotka na akci lobistického spolku Evropské hodnoty

ČSSD se snaží ukázat, jak je moderní a tyká si s technologiemi 21. století. Když třeba pořádala tiskovou konferenci, na které ministři strhali návrh rozpočtu ministra Babiše, vysílala ji po sociálních sítích. Jenže vinou technického či lidského selhání bylo celé vysílání vzhůru nohama. Když o pár dní později přijeli s kampaní do Pardubic, byl zase přenos beze zvuku. A jak poznamenávají Lidové noviny, takto je to v dnešní ČSSD se vším. Snaha je velká, ale výsledkem je obvykle trapas.

V neoficiálních rozhovorech prý členové strany přiznávají šířící se zmar a zoufalství. A poté, co vládní krize Andreji Babišovi nijak neublížila a preference ČSSD naopak znovu spadly, a co poslední průzkum dokonce zařadil stále ještě nejsilnější sněmovní stranu až na čtvrté místo v dosahu páté TOP 09, se prý nálady členstva začínají výrazně obracet proti Sobotkovu vedení a také proti Janu Birkemu, hlavnímu manažerovi kampaně. Ten je kritizován hlavně za to, že se předvolební strategii nevěnuje naplno. Musí totiž kromě chystání předvolební agitace zvládat svůj poslanecký mandát, funkci stranického experta na dopravu a starosty v Náchodě. Straníkům se nelíbí, že si toho nabral příliš a rádi by ho z čela kampaně sesadili, ale nevědí, koho na jeho místo.

Kampaň prý zápolí zejména s nedostatkem nápaditosti. Když nedávno Birke představoval straníkům ústřední předvolební heslo, vybral prý z mnoha návrhů slogan: „Jistota lepšího života“. Na vysvětlenou dodal, že ostatní návrhy byly stejně konzervativní. Podobné je to prý i třeba s návrhy billboardů. Třeba návrh, ve kterém Michaela Marksová na oranžovém pozadí slibuje proplácení dovolené již v prvních třech dnech prý u nikoho nadšené výkřiky nevyvolal.

ČSSD přitom najala na kampaň podle svého soudu nejlepší lidi, počínaje týmem amerických poradců a konče třeba Jiřím Chvojkou, úspěšným tiskovým mluvčím Energetického regulačního úřadu.

Jenže strana prý zkrátka není schopna překročit svůj stín, což každodenně dokazují například předvolební akce Bohuslava Sobotky. Republiku prý sice objíždí čile, ale na náměstí, kam dorazí, se baví hlavně s funkcionáři strany, mezi obyčejnými občany působí velmi nejistě a obvykle, pokud mu něco chtějí, si za ním musejí dojít sami.

Sobotka vyčistil stranu prakticky od všech svých oponentů, dostal mandát od jarního sjezdu, kterému nadiktoval i své favority do vedení strany. Naposledy se takto ukázal, když proti vůli spolustraníků zarputile trval na vyškrtnutí bývalého jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly z posledního místa kandidátky. Jenže podle Lidových novin se čím dál častěji v ČSSD ozývá, že absolutní moc také znamená plnou zodpovědnost, a jestliže to Sobotka vzal „na sebe“, bude taky pykat za volební neúspěch. A ten se s každým dalším průzkumem jeví jako reálnější.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…