Zní z USA: Česko stále diskriminuje Romy. „Nezasedají v parlamentu, ve vládě, u Nejvyššího soudu!“ A Ovčáček ví, odkud vítr fouká

06.03.2017 17:32

Na zprávu americké diplomacie, jež Česku vytýká diskriminaci Romů a korupci, zareagoval na svém facebookovém profilu hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Zní z USA: Česko stále diskriminuje Romy. „Nezasedají v parlamentu, ve vládě, u Nejvyššího soudu!“ A Ovčáček ví, odkud vítr fouká
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček

„Jde samozřejmě ještě o dozvuk práce Obamovy administrativy, která byla oproti té Trumpově vstřícná k migrantům,“ zareagoval na zprávu Ovčáček.

Ještě obamovská výroční zpráva MZV USA je podle něj ostatně složena z fabulací českých politických neziskovek. „Ty si Obamova administrativa hýčkala,“ podotkl Ovčáček.

„Zprávu o stavu lidských práv ve světě zveřejňuje americké ministerstvo zahraničí každoročně. Letos však publikaci nepředstavil ministr zahraničí osobně, jak je tomu tradičně zvykem, což vyvolalo kritiku nevládních organizací i některých zákonodárců, kteří se obávají, že Spojené státy už nehodlají pokračovat v hlasité kritice nedemokratických praktik,“ všímá si také mluvčí prezidenta Miloše Zemana.

  • Původní text ZDE

Česká republika se podle zprávy nadále potýká se sociální diskriminací Romů, stigmatizací osob nakažených virem HIV či korupcí. Kromě toho nová výroční zpráva amerického ministerstva zahraničí o stavu lidských práv ve světě Česku vytýká i údajné protipřistěhovalecké nálady podpořené výroky mnohých politiků, a to včetně prezidenta Miloše Zemana. Dokument k celosvětovému dění obecně uvádí, že úroveň lidských práv se zhoršuje, ohroženy jsou především základní svobody, jako jsou vyjadřování či shromažďování.

Zpráva každoročně vytýká Česku problém se začleňováním početné romské menšiny, kdy zdůrazňuje, že Romové nezasedají v parlamentu, ve vládě či u Nejvyššího soudu. Informace o zprávě přinesl server Romea.cz.

Kromě Romů by Česko mělo pokročit také v oblastech přeplněných věznic či dlouhého zadržování migrantů a žadatelů o azyl v detenčních střediscích. „Politici včetně prezidenta, vicepremiéra, poslanců, senátorů a regionálních politiků napříč politickým spektrem používají protipřistěhovaleckou rétoriku, ve které jsou muslimové hlavním terčem,“ analyzuje také ministerstvo.

Celé příspěvky Jiřího Ovčáčka:

Jde samozřejmě ještě o dozvuk práce Obamovy administrativy, která byla oproti té Trumpově vstřícná k migrantům.

Ještě Obamovská výroční zpráva MZV USA je ostatně složena z fabulací českých politických neziskovek. Ty si Obamova administrativa hýčkala.

Zprávu o stavu lidských práv ve světě zveřejňuje americké ministerstvo zahraničí každoročně. Letos však publikaci nepředstavil ministr zahraničí osobně, jako je tomu tradičně zvykem, což vyvolalo kritiku nevládních organizací i některých zákonodárců, kteří se obávají, že Spojené státy už nehodlají pokračovat v hlasité kritice nedemokratických praktik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …