Zoufalá Itálie: Tak založte tábory v Libyi, Evropané. Africké státy, vezměte si zpět migranty, přispějeme vám na to

15.06.2015 17:32

Uprchlická krize postupuje a Itálie už žádá EU, aby založila v Libyi uprchlické tábory. Rakousko a Švýcarsko vracejí utečence zpátky do Itálie a Turecko mezitím přijímá další uprchlíky a nelíbí se mu nečinnost evropských států.

Zoufalá Itálie: Tak založte tábory v Libyi, Evropané. Africké státy, vezměte si zpět migranty, přispějeme vám na to
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Uprchlíci

Itálie apeluje na Evropskou unii, aby založila v Libyi uprchlické tábory, které by jí ulehčily od náporu migrantů. Mezitím Turecko otevřelo hranice pro uprchlíky z města Tal Abyad, kde Kurdové bojují s Islámským státem.

EU se zatím nedaří shodnout na tom, jak postupovat. Plán je přerozdělit 24 000 uprchlíků do zemí EU. K tomu se však vyjádřil italský premiér Renzi. „Přerozdělení jen 24 000 lidí je pomalu provokace,“ řekl uznávané agentuře AFP a dodal: „Pokud Evropa zvolí solidaritu, dobře. Pokud ne, máme plán B. Ale ten by především Evropě uškodil.

Letos se do Itálie dostalo už přes 57 000 lidí a Řím volá po dlouhodobém řešení a pomoci ostatních národů. Chce uzavřít dohody s africkými národy o repatriaci ekonomických migrantů. S tím, že se o náklady podělí.

Celý text zde

Mezitím Rakousko společně se Švýcarskem vrací do Itálie zhruba 270 uprchlíků, což celou situaci s již tak přeplněnými přijímacími centry jen zhoršuje.

V Turecku zatím po útoku kurdských milic na město Tal Abyad, které je pod kontrolou Islámského státu, znovu otevřeli hranice. Ty pak přešlo na 3 000 lidí. Na mnohé z nich již čekali jejich rodiny a příbuzní, ostatní půjdou do uprchlických táborů.

Od začátku konfliktu v roce 2011 přijalo Turecko 1,8 milionu syrských uprchlíků a turecká vláda v posledních měsících vyjadřuje nespokojenost nad svojí situací, zatímco Západ stojí opodál a dělá, že nic. V dubnu Turecko řeklo, že na pomoc uprchlíkům vydalo již přes 5 miliard dolarů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

11:10 Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

Dycky Most! Tahle hláška z legendárního seriálu o životě v severočeském městě evidentně neplatí pro …