Zoufalství Merkelové a její vlády. Zcela se vytratilo to, co přivedlo Německo k úspěchu, píše spisovatel Frýbort

25.10.2017 15:50

Komentátor Luděk Frýbort se na serveru NeviditelnyPes.cz zamyslel nad současnou situací nejen v Německu. Jak uvádí, zářijové volby znamenitě zamíchaly politickým gulášem a kancléřka Angela Merkelová neví, kudy kam.

Zoufalství Merkelové a její vlády. Zcela se vytratilo to, co přivedlo Německo k úspěchu, píše spisovatel Frýbort
Foto: Václav Fiala
Popisek: Angela Merkelová na velkoplošné obrazovce na předvolebním setkání v Pasově

Merkelová v současné době, jak konstatuje Frýbort, sama vládnout nemůže. „Po tom volebním debaklu už teprve ne. Bude muset vytvořit nějakou vládní koalici, jenže s kým?“ ptá se. Dodává, že sociální demokraté se z té ohlávky vyvlékli, neboť pochopili, že ze spojenctví s CDU pod patronací Merkelové jim velké štěstí nekyne.

„Jediným řešením pak zůstává sešití koalice, jíž se předběžně dostalo jména jamajská dle tří barev vlajky té ostrovní říše: černé, zelené a žluté,“ poznamenal Frýbort se slovy, že tomuto pokusu však nepřisuzuje mnoho zdaru. 

„Vyhlídka na čtyři roky ve finančně dobře vypolštářovaném vládním křesílku je jistě lákavá, pročež bych zmíněné sešití nevylučoval; jak a kam ale může táhnout státní káru spřežení tak nesourodé, se vymyká představivosti mé,“ dodal Frýbort.

Následně se pak pozastavil nad celým Západem. „Je to totiž divné. Pozice vůdčí síly světa nedosáhl milostí nebes, nýbrž schopností svobodného občana pohledět do budoucna, promýšlet své záměry i jejich důsledky na dlouhé úseky času dopředu. Teď jako by se ta schopnost někam vytratila,“ zmínil. Politici dle jeho slov myslí výhradně v rozmezí přítomného dne, volebního období.  

„A najdou-li se tací, jimž budoucnost přece není tak úplně lhostejná, zajímá je, jak a v čem budou žít jejich děti a děti jejich dětí, je jim spíláno do populistů, pravicových extremistů, neofašistů a kdo ví, do čeho ještě. Pokusme se rozluštit záhadu, jak mohlo dojít k této revoluci naruby,“ zmínil. 

Následně vzpomněl, že pamatuje doby, jejichž heslem byl pokrok. „Dnes… obrázky luzné budoucnosti nemalují voličstvu už ani otrlí, všemi loužemi politické špíny protažení tlučhubové, dobře vědouce, že by s nimi byli leda k trpkému pousmání,“ dodal. 

Původní text ZDE

Závěrem se pak pozastavl nad vůlí a ochotou pomáhat tam, kde se dějiny vydaly cestou našim dobrým předsevzetím bohužel odporující, nicméně přirozenou. „Většině tzv. rozvojových zemí by zajistila každodenní obživu pomoc ve výši 1 US$ na osobu. Při průměrné plodnosti 4,5 dítěte na jednu africkou ženu by dárcovské země musely každých 25 let zmíněnou částku zdvojnásobit; africký kontinent však skýtá prostor k jakkoli skrovničkému živobytí maximálně 500 milionům obyvatel. Přitom už dnes je 100 milionů mladých Afričanů bez zaměstnání a 600 milionů bez jakékoli šance zaměstnání najít,“ sdělil Frýbort se slovy, že aby tomu Evropa odpomohla, musela by přijmout 700 milionů utečenců. 

„Kdyby býval byl třetí svět ponechán zdravotní péči svých přírodních léčitelů a jejich tradiční mediciny, umíraly by dodnes čtyři z pěti narozených dětí, k přelidnění a s ním související devastaci širokých pásem Země by nedocházelo. Jenže, jenže. Tak dlouho Západ vnášel do Afriky a jiných beznadějných koutů světa moderní medicínu, tak dlouho zaváděl plodnější, odolnější druhy polních plodin, vysílal do chudých končin světa celé pluky lékařů a jiných odborníků, ti všichni obětavě léčili, životy zachraňovali, kojeneckou úmrtnost potlačovali, až ji úspěšně potlačili,“ zmínil Frýbort se slovy, že je to samozřejmě předmětem obdivu a úctě, ale vyvstala také otázka. 

„Dobrá vůle vedla k dnes už nepřehlédnutelné katastrofě. Měl si Západ zachraňování životů nechat? Měla se matka Tereza raději věnovat štrykování oltářních deček? Šeredné pomyšlení, věru, že si sám připadám zvrhle, když toto píši. Ale co jinak?“ poznamenal. 

Důležité podle Frýborta je nyní to, abychom se nenechali utlouct bezobsažnými frázemi. „Povědět zpříma – nech povšechných řečí, dobráku, a definuj, co míníš populismem, co pravicovým extremismem, co xeno-, islamo- či jakou ještě fobií, co spravedlností, co rovnou příležitostí pro všechny, atd. atd. Výsledek lze předpovědět: učiníme-li tak, vznešenec se buď odmítne dál bavit, nebo uraženě odkráčí, na rtech zase s nějakou duchaprázdnou frází,“ zmínil Frýbort. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…