Zoufalý šéf nemocnice: Systém přerozdělování těžce nemocných pacientů zkolaboval. Takže teď...

18.02.2021 16:41

Ředitel nemocnice ve Slaném říká, že už pacienty s covidem nemá kam posílat a bude se s nimi muset vypořádat sám. Na vybudování dalšího covid oddělení prý není připraven. Další zdravotnická zařízení jsou prý také „na hraně“. Třeba nemocnice v Brně už přijímá jen pacienty z Jihomoravského kraje.

Zoufalý šéf nemocnice: Systém přerozdělování těžce nemocných pacientů zkolaboval. Takže teď...
Foto: Krajská zdravotní
Popisek: KAPIM v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem poskytuje pacientům s těžkou formou COVID-19 špičkovou péči. Na snímcích je vidět využití extrakorporální membránové oxygenace (ECMO)

Ředitel nemocnice Slaný Štěpán Votoček ve čtvrtek v České televizi oznámil, že podle něj systém přerozdělování pacientů mezi zdravotnickými zařízeními fakticky zkolaboval. Každá nemocnice si nyní prý musí své pacienty nechat a léčit, jak dokáže. „Bohužel víme, že jiné nemocnice už nemají kapacitu, jak ulevit nám anebo jiným stejně postiženým, zkrátka že na tom jsme všichni stejně,“ tvrdí Votoček, jehož nemocnice ale není prokazatelně stále zcela naplněna. Ve chvíli, kdy to prý nastane, může ředitel řešit situaci různě, například přistýlkami.

Anketa

Pokud by vláda vyhlásila totální a úplný lockdown na 14 dní, byli byste pro?

66%
34%
hlasovalo: 23233 lidí
Nemožnost převážet pacienty jen tak z nemocnice do nemocnice je podle Votočka nová a mělo by podle něj zaznít jakési národní doporučení nemocnicím, jak se v takovém okamžiku chovat. „Intenzivní lůžka máme všechna plná. Na to, abychom udělali další covidové oddělení, v tuto chvíli nejsme připraveni. Na druhou stranu tuto možnost nevylučuji, to budou muset zřejmě vyřešit všechny nemocnice,“ říká.

Podobně mluví i primář na ARO v Nemocnici Jindřichův Hradec Vít Lorenc. Jeho zařízení je prý, co se týká intenzivní péče, také „na hraně“. Stejná zpráva přišla už ve středu z brněnské Nemocnice svaté Anny. Kapacita pro mimokrajské pacienty je plná a už z jiných zařízení lidi nepřijímá. Ještě v úterý nemocnice přijala pacienta na umělé plicní ventilaci z trutnovské nemocnice. „V tuto chvíli už ale nejsme schopni přijímat další pacienty z jiných krajů, jsme na hranici kapacity JIP lůžek. K dnešku máme už jen tři volná intenzivní lůžka,“ říká mluvčí nemocnice Dana Lipovská. Pacienti z Jihomoravského kraje jsou ale stále přijímáni.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: AZy

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…