Zrušení církevních restitucí by nás podle lidovce přiblížilo k banánovým republikám

01.11.2013 21:32

KDU-ČSL nesestavuje vládu ani nedojednává vládní prohlášení. Je nejslabší parlamentní stranou a zatím proběhly pouze dvě schůzky, na nichž se jednalo o možné vládní i mimovládní spolupráci ve sněmovně. Všechny cesty prozatím zůstávají otevřeny, od vládních křesel až k čestnému odchodu do opozice. S hnutím ANO bylo pouze domluveno další jednání odborných skupin, se sociální demokracií pak další jednání po vyřešení krize ve straně. A církevní restituce zůstávají pro lidovou stranu uzavřenou kapitolou.

Zrušení církevních restitucí by nás podle lidovce přiblížilo k banánovým republikám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Reklamní kampaň KDU-ČSL

O těchto tématech mluvil v pořadu České televize Hyde Park nově zvolený poslanec sněmovny za KDU-ČSL Ondřej Benešík, starosta obce Strání. „Z médií mám dojem, že KDU-ČSL již dojednává vládní prohlášení,“ uvedl s tím, že tomu tak rozhodně není. „Zatím proběhla dvě setkání, iniciovaná silnějšími stranami,“ a sice Bohuslavem Sobotkou ze sociální demokracie a hnutím ANO. Předsedovi ČSSD bylo sděleno, že jednání mohou pokračovat teprve tehdy, „až si udělá pořádek doma“. S hnutím Andreje Babiše budou lidovci jednat dále, aby zjistili, „zda vůbec jsme schopni společně vládnout“, uvedl poslanec Benešík. „Zatím jsme k ničemu konkrétnímu nedospěli,“ upřesnil. Pouze se dohodli na pokračování debaty v odborných skupinách, bez bližšího konkrétního závěru.

Církevní restituce, možný sporný bod mediálně skloňované koalice ČSSD – ANO – KDU-ČSL, považuji křesťanští demokraté za vyřízené a uzavřené. Stejně jako církve, jak se domnívá Benešík. A ke změně zákona by musela panovat shoda nejen v politické reprezentaci, ale i mezi ní a s církemi. „My zákon rozhodně nebudeme měnit, šlo by o destabilizaci a ohrožení reputace České republiky,“ prohlásil poslanec Benešík s tím, že nechce, aby se naše země přiblížila k „banánovým republikám“. „Nebudeme to otevírat,“ zdůraznil.

Rovněž odmítl tendence, tlačící jeho stranu k dohodě „ve vyšším zájmu“ za každou cenu. „Jsme vmanévrováváni coby nejmenší parlamentní strana do role největší,“ řekl s poukazem na dotazy ohledně možnosti či nemožnosti politické dohody s potenciálními vládními stranami. „Odmítáme být jazýčkem na vahách, jsou tu i jiné strany,“ pravil s poukazem na pravici. „Naše odpovědnost je 6,7%,“ vyčíslil podíl lidovců na případné patové situaci ziskem hlasů ve volbách.

Stejně tak odmítl existenci „vyjednávacího paktu“ s hnutím ANO. Poukázal opět na skutečnost, že „zatím proběhly pouze dvě schůzky“. Záleží na dalším vyjednávání, „možná je účast ve vládě i odchod se ctí do opozice,“ doplnil s tím, že cílem strany je uplatňovat program, ne zasednout za jakoukoli cenu ve Strakově akademii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Rodičům za zády.“ Nejsou dvě pohlaví, dozvědí se děti. Školám přišly noty

8:02 „Rodičům za zády.“ Nejsou dvě pohlaví, dozvědí se děti. Školám přišly noty

Aliance pro rodinu odhalila plánované změny ve školství. Mluví do nich jak Prague Pride, tak i inici…