Alena Vitásková: Vláda chce, abych se sama odvolala?

24.11.2015 19:09

Technická novela ještě neúčinné novely energetického zákona se zasekla v Parlamentu. Vláda není schopna situaci vyřešit. Černého Petra si mám vylosovat já. Odvolávat sama sebe nebudu, obrátím se na Evropskou komisi.

Alena Vitásková: Vláda chce, abych se sama odvolala?
Foto: Facebook Aleny Vitáskové
Popisek: Alena Vitásková

Reakce na dopis náměstka ministra vnitra pro státní službu

V minulých dnech jsem od náměstka pro státní službu Josefa Postráneckého obdržela dopis, kterým mne de facto žádá, abych se k 1. lednu 2016 dobrovolně odvolala z funkce předsedkyně Energetického regulačního úřadu. Mnohem závažnější však je, že mne vybízí k úmyslnému porušení evropské i české legislativy, a žádá mne, abych ohrozila nezávislost ERÚ. Náměstek pro státní službu totiž chce, abych sama připravila a podepsala nezákonné rozhodnutí.

Došlo by tak k situaci, kdy by se opět vina za nesprávný úřední postup hodila na mne a následně by všichni krčili rameny, že jsem měla postupovat v souladu se zákonem a nepřijímat pokyny od jiných orgánů státní správy. Jedná se jen o další útok na nezávislost národního regulátora, což je v jednoznačném rozporu s mezinárodními závazky České republiky. Zároveň to považuji za důkaz naprosto zoufalé situace, do které se vláda svou vlastní špatnou legislativní činností dostala a kvůli níž se mne snaží vtáhnout do porušení platné legislativy.

Opakovaný tlak na oslabení nezávislosti ERÚ měl být jedním z témat, které jsem chtěla přednést před Bezpečnostní radou státu, ale premiér Bohuslav Sobotka mou žádost o vystoupení před tímto orgánem již od srpna ignoruje. V situaci, kdy je naše nezávislost ohrožena chybnou legislativou, nebo kdy se orgány činné v trestním řízení snaží diktovat našemu úřadu, jak má postupovat v konkrétních krocích, jsem nucena se obrátit i s výše zmíněným dopisem náměstka pro státní službu na příslušné orgány Evropské komise a požádat o stanovisko, jak v dané věci postupovat, abych splněním požadavků ministerstva vnitra nezpůsobila sankce vůči České republice za úmyslné porušování evropské legislativy v oblasti nezávislosti regulace v energetických odvětvích s dopadem na energetickou bezpečnost ČR i EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

15:49 David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

Císař Rudolf II. proslul svojí snahou získat kámen mudrců, který dokáže sprosté olovo změnit na ušle…