Alexander Tolčinský: Polsko kritizuje svou neúčast na jednání o Ukrajině

18.08.2014 20:50

Víkendové setkání ministrů zahraničí Německa, Francie, Ruska a Ukrajiny vyvolalo nevoli v sousedním Polsku. Ještě do jara totiž jménem Evropské unie jednali v Kyjevě šéfové diplomacií Německa, Francie a Polska. A právě polský ministr zahraničí Radek Sikorski už nebyl na třetí setkání podobného druhu pozván.

Alexander Tolčinský: Polsko kritizuje svou neúčast na jednání o Ukrajině
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

To u řady polských politiků vyvolává nevoli. Podle konzervativně národoveckého politika Pawla Kowala se Evropa vrací do období, kdy několik silnějších států rozhoduje o osudech slabších. Jednat o takových záležitostech jako je bezpečnost a humanitární situace na Ukrajině bez účasti Evropské unie, Spojených států a zainteresovaných zemí, jako je Polsko, je vykročením špatným směrem. 

Ještě dál šel ve své kritice šéf postkomunistického Svazu demokratické levice Leszek Miller. Ten dodal, že by se jednání, která proběhla o víkendu v Berlíně, měla napříště konat ve Varšavě. Polsko by se mělo stát arbitrem a nikoli jednou ze znepřátelených stran za jednacím stolem. 

To že k jednáním nebyl opakovaně pozván šéf polské diplomacie Radoslaw Sikorski je důkazem jistého úpadku polské politiky a zároveň porážkou předsedy polské vlády Donalda Tuska. Už proto, že byla Varšava v nedávné minulosti chápána jako jakýsi velvyslanec celé Evropské unie na Ukrajině. 

Polští politici dodávají, že právě Rusko vojensky napadlo Ukrajinu, na východě země bojují separatisté, vyzbrojeni ruskou výzbrojí a nutno připomenout, že i Polsko má s Ruskem společnou hranici. A proto by se Poláci měli podobných jednání účastnit.  

Proč není na jednání zván Radoslaw Sikorski, čehož si všímají i německá média, která připomínají, že to byl právě on, kdo přesvědčil radikální ukrajinské odpůrce tehdejšího prezidenta Janukovyče, aby na dohody přistoupili, jinak, že bude výjimečný stav a všichni zemřou?  

Některé zdroje poukazují na ne příliš vřelé vztahy mezi ruským ministrem zahraničí Lavrovem a jeho polským protějškem. A také polskou odposlechovou aféru, která Sikorského do značné míry zkompromitovala, což snížilo i jeho šance na zvolení do čela diplomacie Evropské unie. Kdo ví. 

Podle posledních průzkumů veřejného mínění se většina Poláků bojí Ruska. Přes 60 procent dotázaných Poláků nepochybuje o tom, že se Rusko snaží posílit svůj vliv ve východní Evropě, což je pro Polsko krajně nebezpečné. 

Na Slovensku si to myslí 57 procent lidí, v Česku pak polovina dotázaných v Maďarsku 48 procent. Téměř 80 procent lidí v dotazovaných zemí si myslí, že by se v konfliktu měla angažovat OSN, Evropská unie a 57 procent by uvítalo i angažmá Spojených států.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…