Alexandr Mitrofanov: Banality v oddechovém čase

03.01.2014 7:33

Naděje spojené se vstupem do nového roku jsou věčné. Bez nadějí dokáže žít jen čistý pesimista. Přelom roku je symbolická hranice pro přemýšlení, bilancování a přání. Nejjednodušší je to s přáními hmotnými.

Alexandr Mitrofanov: Banality v oddechovém čase
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Někdo si plánuje novou televizi, nový mobil, nové auto, nový barák. Jiným třeba stačí ke štěstí zpráva, že se má začít prodávat elektronický tlumočník psí řeči s názvem No More Woof. Přátelé koček mají zatím smůlu, ale pokrok, jak známo, nezastavíš, takže se jednoho dne možná dočkají i oni. Jen aby nebyli nepříjemně překvapeni, co si o tom našem lidském pytli blech kočky myslí.

Je to ale krásné, jak jsme každý jiný. Jednotliví lidé v sobě nosí odlišné světy.

Svět otevřených dětských očí, kdy je každý den překvapením a dech se tají nad tím, co teprve přijde. Svět mladého sebevědomí, kdy se zdá, že člověk ví, jak to chodí a jak se má zařídit on sám – a zdá se, že tento skvělý okamžik bude trvat dlouhé roky. A svět stáří, které vzpomíná a snaží se i tu nehorší minulost obalit růžovou mlhou – protože je těžké odcházet, když si připustíš, že ten dlouhý život neměl příliš velký smysl.

Posluchači jsou ale na tomto místě zvyklí na politické komentáře. Zrovna dnes jsou naši politici ve startovních blocích před dalším závodem, tentokrát o složení vlády. Hlavní rozhodčí, Miloš Zeman, přitom často nepíská podle pravidel, ale podle toho, co si o těch pravidlech myslí. Za týden už nebude šance na rozjímání, jako je toto dnešní. Lze však využít oddechový čas pro připomenutí několika banalit, na které se často zapomíná.

Politika je vynálezem lidstva, který má sloužit právě k tomu, aby se pestré a občas protichůdné touhy jednotlivců podařilo skloubit vytvořením takového prostředí, v němž by se dalo žít bez vážnějších konfliktů, natož zabíjení či válek.

Demokratická společnost určila, že hledání nejširší možné platformy soužití běží podle výsledků voleb. Většina je pak uspokojena více, menšina si musí počkat na další klání. Nesmí ale být drcena.

U nás stojí za to tyto samozřejmosti opakovat neustále. Vždyť jeden ze tří šéfů stran předpokládané koalice do omrzení vykřikuje, že není politik. Další mívá problémy se zvládnutím emocí v okamžiku, kdy zaznívá veřejná kritika. Třetí se sice vykazuje největšími politickými zkušenostmi, ale strana, kterou vede, dokáže být ohleduplná jako floridská zátoka plná krokodýlů.

A hlava našeho státu, na rozdíl třeba od kolegů z Polska či Slovenska, se ve svém hodnotícím projevu k uplynulému roku nezabývala zemí a jejími vyhlídkami, ale jen sama sebou.

Když voláme politiky k odpovědnosti, nesmíme zapomenout, jak velký podíl na převaze sobectví nebo naopak rozumu mají běžní lidé. Politiky volí, a buď využívají, nebo ignorují povinnost neustále připomínat mocným tohoto světa, že nejsou žádní géniové, ale pouzí služebníci.

Tím končím výčet nudných banalit. Příště bude něco z horkého dění. Politici se o to jistě postarají. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…