Alexandr Mitrofanov: Masky spadly, je to úlevné

06.02.2014 7:28

Mnoho lidí si po listopadu 1989 řeklo, že budou Komunistickou stranu Čech a Moravy demokraticky uznávat jako jednu z parlamentních stran. Že mají komunisté názory, s nimiž nemusí každý souhlasit, to je v demokracii běžné. Partaje přednostně odrážejí postoje svých voličů.

Alexandr Mitrofanov: Masky spadly, je to úlevné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve volebním štábu KSČM bylo veselo

Matoucí ale bylo sebeurčení českých a moravských komunistů. Zatímco jejich sesterská strana v Rusku si s tím problém nedělá a hlásí se nejen k marxismu-leninismu, pak k odkazu Josefa Stalina, kterého čerstvě nazval šéf ruských komunistů Gennadij Zjuganov „velikým“ a „geniálním“ mužem, ale také k pravoslaví, u nás to nebylo tak ostré.  

Bezesporu nebyly potíže s určením, jaké názory má například Marta Semelová, ale řada členů vedení KSČM se vůči jejímu otevřenému stalinismu stavěla vlažně s odkazem na to, že jako demokraté s ní nemusí souhlasit, ale nesmějí ji potlačovat.  

Jenže přišla ruská vojenská akce na Krymu, kterou Vladimir Putin popřel, ale například Václav Klaus veřejně potvrdil, protože nevěděl, že si to Putin nepřeje. A našim komunistům spadla maska.  

Europoslanec Miloslav Ransdorf v televizi s výrazem ustaraného mudrce tvrdil, že není na ruské ani na ukrajinské straně. Jedním dechem pak sdělil divákům šokující údaje, jako kdyby na ně přišel sám: že do Ruska uprchly z Ukrajiny desítky tisíc lidí. Škoda, že mu ve studiu nikdo neřekl, že jde o ruské údaje, které den předtím, než je Ransdorf šířil, vyvrátila ukrajinská pohraniční služba.  

Předseda komunistů Vojtěch Filip vystoupil se zvláštním prohlášením, v němž odsoudil výroky ministrů Jiřího Dienstbiera a Martina Stropnického, že po krymské operaci není dobře představitelné, že by byla dostavba jaderné elektrárny Temelín svěřena firmě s ruskou účastí. Hájení ruských zájmů českým šéfkomunistou? Vypadá to tak.  

A do třetice muž, který doposud poskytoval českým a moravským komunistům zdání lidské tváře, místopředseda Jiří Dolejš, nejdříve na Twitteru zaujal neodsuzující stanovisko vůči ruské akci na Krymu. V následné diskusi napsal, že vlastně neví, co to je „demokrat“ (ty uvozovky jsou jeho), protože „demokraté“ nejsou podle něj schopni žádného účinného řešení problému.  

Demokrat je shodou okolností nadávka také ve sféře státní propagandy Ruské federace. Nejen našim komunistům, ale všem českým občanům, kteří z jakéhokoli důvodu s ruským režimem sympatizují, je také třeba připomenout čerstvá slova Vladimira Putina, aby bylo jasné, k čemu se i oni hlásí.  

Toto řekl Putin k postupu ruské armády, pokud na Ukrajinu vtrhne, což nevyloučil: „Jestliže přijmeme takové rozhodnutí, bude to jen pro ochranu ukrajinských občanů. Ať pak zkusí nějaký voják střílet na vlastní lidi, za kterými vzadu budeme stát my – nebudeme stát před nimi, ale za nimi. Ať zkusí střílet na ženy a děti!“  

Tato maska také spadla. Svým způsobem je úlevné, když víte, s kým máte tu pochybnou čest.  

Autor je komentátorem deníku Právo.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rozhlas.cz

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Dopis předsedovi vlády

15:48 Milan Knížák: Dopis předsedovi vlády

Dopis Milana Knížáka předsedovi vlády Petru Fialovi.