Alexandr Sarnavský: Hledají si krajané na Ukrajině záminku?

19.03.2014 13:58

Před několika dny proběhly českými médii zprávy o žádosti krajanů žijících na Ukrajině k návratu do České republiky. Zdůvodněním této žádosti bylo zejména rostoucí kriminalita, údajné rabování, vypálené obchody a samozřejmě eskalace konfliktu s Ruskem. Současná iniciativa vznikla ve vesničce Malinovka v Žitomirské oblasti.

Alexandr Sarnavský: Hledají si krajané na Ukrajině záminku?
Foto: Alexandr Sarnavský
Popisek: Město Malinovka na Ukrajině

Já sám jsem Volyňský Čech a z Malinovky (a města Malyna) jsem odjížděl ve 4 letech se svojí rodinou. Na Ukrajinu se pravidelně vracím několikrát do roka, mám zde část rodiny, přátele a obchodní partnery.

Když jsme se na začátku 90. let do Česka stěhovali, bylo všem rodinám ať již v Malinovce, či jinde nabídnuto se přestěhovat. Mnoho rodin včetně moji tuto možnost využilo. Bylo ovšem i mnoho lidí, kteří tuto možnost nevyužili. Důvody byly různé strach z neznámého, opuštění země kde se narodily, ale i pohodlnost a přesvědčení, že se jim bude lépe žit na Ukrajině.

Jak do Malinovky, tak i okresního města Malyn se rád vrácím je to přece místo kde jsem se narodil. Oproti období 90. let se řada věcí změnilo, zlepšila se infrastruktura, komunální služby, ale i možnost získat práci. V samotné Malinovce je opravena školka a škola. Lidé jezdí pracovat převážně do blízkého Malyna. Když budete mluvit s místními, budou si převážně stěžovat na těžký život, obyvatelé trápí zejména nízké platy a růst životních nákladů. Není se, čemu divit podobná situace je na celé Západní Ukrajině.

Co Vás však mne jako Volyňského Čecha mrzí. Jsou krajané žijící stále na Ukrajině, kteří současnou situaci na Ukrajině používají jako záminku k přestěhování do České republiky. Jsem přesvědčen, že toto právo k přestěhování mají. Tak jako jsem jej měl já i moje rodina. Nicméně nemyslím si, že je férové současné dění na Ukrajině používat za záminku k přestěhování.

Důvodem je, že toto tvrzení se nezakládá na pravdě nebo jsem alespoň minimálně proto neviděl důkazy. V Žitomirské oblasti tak jako v celé Ukrajině (s výjimkou Krymu) úřady a složky státní moci fungují normálně a zajišťuji pořádek. Tvrdit, že se rabuje, roste kriminalita nebo je někdo omezován, protože byl v jiné politické straně. Ano možná nějaký komunální politik byl odstaven od politické moci, ale násilně omezován? V posledních dnech jsem se ptal a pídil po informacích z Malinovky od přátel a příbuzných. V Malinovce běží život normálně, lidé chodí do práce a jediné co je hlavně tíží, aby uživili své rodiny. Nikdo z mých známých mi nepotvrdil to, co se píše v žádosti našemu Ministerstvu vnitra.

Potomkům Volyňských Čechů bylo v 90. letech nabídnuto vrátit se do vlasti a za tuto nabídku jsem upřímně velmi vděčný. Ten kdo tuto nabídku tenkrát nevyužil a nyní tento zájem projevil, by si však měl najít jiný důvod a nikoliv zneužít situaci kdy země, ve které žije, se ocitla v politické krizi.

Budu velmi rád, když se i další Volyňští Češi přestěhují do České republiky, ale prosím ať důvodem je zájem o návrat do původní vlasti a nikoliv žádost, která je přinejmenším pochybná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…